WYSIWYG (III)

Citeam azi la Avva Danielou* o chestie foarte interesanta:

“Idolatry consists in the fact that natural realities, which are the epiphanies of God, are worshiped in themselves.”

Acum ceva timp in urma, scriam ca universul crestin a fost desacralizat progresiv, dar ireversibil, iar energiile necreate ale lui Palamas (1296 – 1359), o incercare destul de disperata de a readuce sacrul mai aproape de noi, nu au prea facut nici o branza. Dimpotriva.

S-a batut mult apa in piua pe tema palamismului. Primita cu destul de multa raceala la timpul respectiv (nu au lipsit nici acuzatiile de erezie, sosite chiar din tabara orto’), nu a reusit sa se impuna nici pana in ziua de astazi cu adevarat, Palamas ramanand un ganditor marginal. De ce? Well, imho, nu pentru ca ar fi fost foarte sofisticat & shit, prea abstract sau prea destept (sunt cateva campusuri studentesti in care capelele ii sunt dedicate). Nu. A ramas si va ramane marginal din doua motive:

1. doctrina energiilor necreate poate conduce destul de usor spre o re-divinzare, re-sacralizare a cosmosului. Poate conduce destul de usor inspre o mutare de atentie dinspre Dumnezeu spre creat – o creatie ce devine Creatie, una care aparent inceteaza a mai fi “neinsufletita si nesimtitoare”. Printre hotararile Sinodului isihast din 1351, Constantinopol, se numara una care spune:

“The term deity (theotis) may be applied not only to the essence of God but to the energies as well.”**

…energii care penetreaza intreaga creatie, evident. Uuuuups, not good!

Sa nu fiu inteles gresit. Sunt destui Parinti (until Damaschin) care au recomandat lectura Cartii naturii, e drept. Cu o diferenta fundamentala, exprimata sugestiv de Johny-cu-gura-de-24K:

“Dumnezeu a aratat pamantul netocmit si fara forma pentru ca nu cumva oamenii, din pricina nevoii ce o au de el, sa-l cinsteasca mai mult decat merita!”***

Varlaam, the bad guy pt. orto’, cu accentul sau pe ratiune, a fost cu mult mai patristic decat Greg. Concentrandu-se “on the mind’s intellectual power to obtain unmystical knowledge”, el avea in spate o intreaga turma de Parinti care striga impotriva imaginatiei:

“To him, the hesychast monks see only symbolic apparitions and allusions in their imaginations. This imaginary light may even be a hallucination”.

2. Whoaaaa, ce mult am scris deja o.O Ok, 2 alta data. Peace!

_____

* Danielou J. – The Conception of History in the Christian Tradition. The Journal of Religion 30 (1950), p. 178.

** Kallistos Ware – “God Hidden and Revealed: The Apophatic Way and the Essence-Energies Distinction,” Eastern Christian Review, vol. 7, 1975, p. 130.

*** Omilia II la Geneza.

Si hellooooo, pentru cei care mai au inca dubii, Lanternativa nu este un blog religios. Stiu ca suna weird, dar, sincer, nu e.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>