Uglynda

Se trezeau acolo. Nu stiau cum, nimeni nu se intreba. Locuiau acolo, platind. Totul se platea. Totul. Unul din lucruri era reflexia. In oglinda.

Nu prea existau oglinzi private. In general, ele erau dispuse in locuri publice. Mari, cam cat un stat de om. Aveau o nisa pentru monezi si o lista. Daca te uitai fara sa platesti, pe suprafata lucioasa aparea un mesaj de genul “No free reflection available!”. Daca doar treceai prin fata lor, nu aparea nimic.

Lista continea informatii de genul:

1. Pentru reflexia fetei timp de 50 sec. – 3 euro. Tot corpul, 50 sec. – 4.50 euro.

2. Pentru reflexia fetei timp de 2 min. – 5 euro. Tot corpul – 8 euro.

3. Pentru reflexia fetei timp de 7 min. –  10 euro. Tot corpul – 18 euro.

The personal wealth era judecata, masurata, admirata, prin cantitatea de oglinzi detinute. De la una in sus, erai deja in paturile superioare. In cele mai luxoase apartamente, oglinzile reflectau 24/7. Curgeau banii in oglinzi… Figura imprimata pe ei, aceeasi, iti dadea voie sa-ti vezi propria mutra. Era, de fapt, un act de traducere: figura Conducatorului se transforma in a ta. Pentru o perioada data de timp.

Oamenii simpli, evident, nu aveau oglinzi in casa. Nu se puteau reflecta in alte lucruri… In tigai, in ferestre, in ochii celuilalt. Nu puteau. Toate erau facute sau nascute in such a way ca nu permiteau asa ceva. Divinitatea tine intotdeauna cu Conducatorul.

Se barbiereau pe strada. Se pieptanau in locuri publice. Se epilau, se aranjau, se periau, se tundeau. Cine nu avea bani, era dezordonat. Clasa sociala a dezordonatilor era cea mai de jos… Dezordonatii erau dezonorati. Cei incapabili sa aiba o reflexie.

Asa erau priviti. Nu stiau ca, datorita incapacitatii de a traduce figura Conducatorului in a lor, dezordonatii dezvoltasera un alt fel de oglinda… O numisera Introreflexie. Era o chestiune destul de complicata si de periculoasa. Exista riscul sa te intalnesti cu tine insuti.

10 thoughts on “Uglynda

  1. pai da, e mult mai reconfortant sa te intalnesti cu altul, decat cu tine insuti si figura ta sa se transforme in a ta. :)

  2. The Ugly Duckling In The Mirrorlessland! daca dai peste tine insuti si ti-l faci pe tine insuti tzandari, tot 7 ani de ghinion se administreaza? ce arma-i mai puternica, Uglynda ‘au Beautynda?

  3. Daca astfel va arata intr-o zi viitorul, inseamna ca va fi sumbru.

    As incadra textul acesta la “eseuri science-fiction” dar nu am cunostinta de existenta unui asemenea gen literar :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>