Trista poveste a ultimilor sasi din Transilvania

Un articol tulburator despre povestea acestui neam pe minunatul blog Art-historia. Insa nu este singurul articol dedicat acestei civilizatii care a lasat, in Transilvania, niste urme cu care si astazi aceasta parte a tarii se mandreste si pe care le ocroteste responsabil – multe dintre sate sunt pline de tigani, multe din biserici sunt in paragina (bine ca se construiesc, in schimb, mii de biserici ortodoxe), iar ghidurile sunt departe de a introduce aceste localitati in circuitul turistic.

N.B. Fotografiile sunt facute de catre Radu Oltean si sunt preluate de pe blogul sau.

Biserica fortificata saseasca din Cloasterf

Cetatea si biserica sasesca din Saschi

Biserica saseasca din Drauseni

Si citez din acelasi blog:

Ungurii (inclusi sasii – nota Lanternativa) ne-au lasat un patrimoniu arhitectural de valoare inestimabila iar noi ne-am batut joc de el. Fiindca, vezi Doamne, erau unguresti. Comunistii le-au distrus, jefuit de toate obiectele de valoare, au pus pe foc biblioteci adunate in secole iar apoi le-au transformat in spitale de nebuni, sanatorii, CAP-uri. Intr-un fel a fost bine caci multe castele au mai supravietuit. S-au distrus in multe cazuri minunatele gradini, deseori, adevarate gradini botanice, ce le inconjurau.

Unii ar putea spune ca acest text este scos din context. Eu as zice ca ar cam fi timpul sa il introducem in context…

Si ai mei doi lei:

Constume populare sasesti din Transilvania

2 thoughts on “Trista poveste a ultimilor sasi din Transilvania

  1. Mersi mult pt aprecieri! In orice caz, articolul cu “trista poveste…” nu imi apartine ci e o preluare. Ati remarcat si site-ul historyarts.ro care-i tot al meu, dar mai vechi. Am umblat mult prin sasime, inca de la inceputul anilor 90. Pacat ca atunci nu erau aparate digitale sa fi facut mai multe poze. Atunci lucram pe diapozitiv care era ff scump si aveam si rateuri. Dar am reusit sa vad peste 120 de sate si monumente sasesti de-a lungul a 6 ani. Acum imi plimb fetita si ne facem vacantele prin aceste sate…Desi sunt din Buc.

  2. Eu va multumesc! Va admir munca si interesul pe care il demonstrati nu doar fata de satele sasesti, ci si de alte minunate monumente (foarte multe dintre ele din Bucuresti sau alte parti ale tarii). Imi aduc aminte de peregrinarile mele prin arhivele aflate in completa paragina a Institutului de Folclor din Bucuresti “C. Brailoiu”. Materiale de o bogatie inestimabila sunt amenintate cu disparitia.

Comments are closed.