Sorgemusik över Gustav III

Mort la numai 36 de ani, Joseph Martin Kraus ar fi implinit in acest an frumoasa si quasi-biblica varsta de 255 de ani. Nu a fost sa fie… A trecut la cele presupus-vesnice doar la cateva luni dupa Regele sau, Gustav al III-lea – marele monarh suedez, iubitor de arta, spada si mana de fier. La inmormantarea acestui Rege a fost interpretata o simfonie funebra compusa de Kraus – din care puteti asculta cateva extrase mai jos. Ironically enough, respectiva compozitie a fost si ultima care a iesit de sub pana compozitorului german.

Sarcofagul lui Gustav III in Riddarholmskyrkan, Stockholm.

Andante mesto:

Dupa ce si-a petrecut prima parte a scurtei (?) sale vieti intr-o saracie extrema, recunoasterea talentului de catre curtea regala i-a oferit nu numai posteritatea, ci si o inmormantare pe masura:

On December 22, 1792 his friends bore his coffin at the torchlight over the iced Brunnsviken to the hidden glade at the Tivoli (Solna) peninsula, where he was buried according to the Catholic ritual.

Well, inmormantare, da. Posteritate nu stiu, avand in vedere ca pe afisele festivalelor de muzica clasica numele sau se lasa greu de identificat. Iar mormantul sau, odinioara loc de pelerinaj, se afla astazi intr-un magnific decor ce aminteste de scrierile lui M. G. Lewis:

Coro: