Regii taumaturgi (XII) – Dimitrie Cantemir

Despre un interesant film documentar despre Cantemir, realizat de Academia de Stiinte a Rep. Moldova, puteti afla aici (unele afirmatii sunt insa mai mult decat discutabile, cum ar fi cea care il prezinta pe Cantemir ca fiind primul turcolog si arabist “din lume”!).

Acest album este fascinant din toate punctele de vedere: audio (SACD), grafic si informational (CD-ul este acompaniat de o carticica de aproape 200 de pagini cu informatii despre activitatea muzicala a lui Cantemir).

Lamento – Ene Sarére:

Taksim & Makam ‘Esmkhetiet-Yis kou ghimeten-Tchim guichi':

Der makam-i ‘Uzzâl usules Berevsan:

_______

Cantemir: Western Mind, Eastern Music, aici.

O succinta prezentare a albumului savallian, aici, iar intreaga carticica de prezentare, aici.

O prezentare a albumului Cantemir: Music in Istanbul and Ottoman Europe around 1700, aici. O recenzie la acelasi album, aici (publicata in Asian Music, Vol. 37, Nr. 1, Winter/Spring 2006, pp. 153-157).

Doua excelente recenzii la lucrarea lui Owen Wright, Demetrius Cantemir, the Collection of Notations:

Part I: Text. Transcribed and annotated by Owen Wright. 1992. SOAS Musicology Series. Volume 1. London: School of Oriental and African Studies, University of London. xxvii, 734 pp.

Part. II: Commentary. SOAS Musicology Series. 607 pp. Aldershot: Ashgate, 2000.

(Recenziile au aparut in Ethnomusicology, Vol. 39, No. 1, Special Issue: Participatory Discrepancies (Winter, 1995), pp. 146-150 / Bulletin of the School of Oriental and African Studies, University of London, Vol. 65, No. 3 (2002), pp. 588-590).

Robert Garfias, Survivals of Turkish Characteristics in Romanian Musica Lautareasca, in Yearbook for Traditional Music, Vol. 13 (1981), pp. 97-107.

Carticica de prezentare a albumului Turkey, Splendours of Topkapi (scanata intr-o rezolutie destul de slaba, dar totusi accesibila lecturii), aici.

Carticica de prezentare a albumului The Waltz. Ecstasy and Mysticism, aici.

5 thoughts on “Regii taumaturgi (XII) – Dimitrie Cantemir

  1. Domnul profesor Dan Slusanschi a ingrijit editii sau a tradus din latina in romana cateva opere importante ale lui D. Cantemir, vezi:

    Dan Slusanschi

    Despre manuscrisele muzicale cantemiriene, psaltii de la Biserica Stavropoleos, dar si cei de la Patriarhia Romana, lucreaza de o buna bucata de vreme la editarea lor.

  2. Desi la noi in tara muzica lui Cantemir este acoperita de o ignoranta dureroasa, recent au aparut muzicieni care incep sa scoata la iveala lucrarile lui. Formatia Anton Pann, dirijata de Constantin Raileanu este un exemplu. Au avut concert de curand la Palatul Brancovenesc. Tot la acest palat, duminica 16 mai la ora 17, are loc un concert Imago Mundi cu 4 piese de Cantemir.

    Si eu sunt pasionat de muzica cantemiriana si o cercetez in particular. Pentru schimb de idei si informatii pe aceasta directie putem lua legatura :).

  3. As mai vrea sa adaug ca exista doua carti scoase de Eugenia Popescu-Judetz. Una a aparut in Romania in anii ’70 si contine istorie, teoria muzicala a lui Cantemir si 50 de compozitii transcrise pe portativ. Exista si un facsimil cu notatia originala cu litere arabe, dar din pacate calitatea tipariturii lasa de dorit. A doua carte este in limba engleza si mi-am comandat-o de pe internet. Ea contine doar istorie si compozitiile notate cu portativ.

Comments are closed.