Regii taumaturgi (XI) – Amiot & Pedrini

Joseph Marie Amiot

Teodorico Pedrini

Doi misionari la Curtea Imperiala chineza: Jean Joseph Marie Amiot S.J. & Teodorico Pedrini C.M..

Intelectuali extrem de rafinati*, cei doi au realizat una dintre cele mai interesante intalniri  muzical-religioase dintre cele doua culturi – cea occidentala si cea chineza. Nu am sa intru in amanunte privind alte chestiuni referitoare la activitatea celor doi la Curtea din Pekin (traduceri, certuri, schisme si delicioase erezii), ci am sa ma opresc doar la muzica:

________

* Amiot S.J.: cunostea un ocean de limbi, el traducand pentru prima data intr-o limba europeana Arta razboiului,  autor a unui dictionar tatar-manciurian-francez. Autorul unui imens corpus (15 vol.) numit Mémoires concernant l’histoire, les sciences et les arts des Chinois.

Pedrini C.M.: istoric si muzician de valoare.

4 thoughts on “Regii taumaturgi (XI) – Amiot & Pedrini

  1. Multumesc pentru o binevenita sursa de relaxare in weekend.Mai trisez si la serviciu si las balta dosarele…mai citesc cate un articol.
    Vroiam sa intreb daca se pot gasi respectivele albume intr-un fel sau altul , sau cum pot ajunge mai degraba in mainile mele.
    Cu drag,
    Nebuna

  2. Absolut minunat Amiot, putea sa planuiasca pentru Europa exact aceleasi povesti. Nu stiu ce ecou au avut în China – dar în Catedralele apusene ar (fi) suna(t) extraodrinar. Coperta cu Vecerniile-nchinate Fecioarei este o frumusete absoluta! Si “Fleur de prunus” are o coperta de vis – piese pentru erhu, pipa si arc cu sageti trase la tinta. Iar Tempio armonico della Beatissima Vergine Nr.3 … chiar ma mir ca nu s-au crestinat cu totii.

  3. Tempio armonico della Beatissima Vergine Nr.3:) Templul armonic da… suna ca muzica :) steampunk cu pagode. într-adevar, neam de kircher! mai seren cred!

Comments are closed.