Militia Dei

Pavel Rajenko (sec. XX)

Numiti si eroii bataliei de la Kulikovo, Cuviosii Alexandru (Peresvet) si Andrei (Oslyabya), ucenici ai Sf. Serghie din Radonej, au parte astazi de un interes crescand in randurile fundamentalistilor crestini ortodocsi.

…si nu numai. Initial aveam pregatit pentru acest post un text istorico-hagiografic. Avand insa in vedere evenimentele tragice din Norvegia a caror autor este, din cate se pare, un crestin de croiala tr00, va las pe voi sa faceti conexiunile.

P.S. Sa fie oare o intemplare ca majoritatea imaginilor din acest post le-am gasit pe situri de extrema dreapta rusesti?

Pavel Rajenko (sec. XX)

Miniatura (sec. XVI)

Icoana (sec. XX)

Boris Chorikov (sec. XIX)

Miniatura (sec. XVII)

Miniatura (sec. XVII)

Cruciadele sunt departe de a se fi terminat… Lupta interioara este doar o balareala pe care numai prostii si fricosii sunt de acord sa o duca. Adevarata lupta se da acolo, in strada, la Gay Pride, in adunarile tineretului desfranat si de culoare. Cu mitraliera, cu bomba, cu bata de baseball. Fa-l pe Isus mandru de tine!

_________

Anul trecut a aparut si un film animat dedicat celor doi. Filmul poate fi urmarit aici.

2 thoughts on “Militia Dei

  1. O gramada de organizatii, de grupuri si grupari care mai de care cu dreptatea si adevarul agatate-n frunte, intoarna si rastoarna lumea (sau tara, cel putin) – priveliste care imi da o stare de indecizie intre ras si plans. E un absurd: a ordona exteriorul general, independent de haosul sau susu-n-josul interior si individual.

    Jocurile puterii, ale consumului si ale manipularii (tragic), teribilisme si infantilitati (comic), intr-o lume care nu mai e decat epiderma; dezinteres/neasumare fata de/a ceea ce cu adevarat e valoros – viata si luptele interioare, arderile cunoasterii propriei persoane. De aici incepe lumea sa creasca in afara si tocmai asta e ignorat ca-i pentru femei si pentru copii sau, da, pentru prosti si fricosi (de fapt, cei in stare sa-si privesca cinstit si fara sa tremure toate mizeriile si toti demonii interiori; si poate singurii care isi gasesc si lumina/pacea).

    In urma cu ceva ani am cunoscut un om – o prezenta calma, senina, cumva smerita – care, imi amintesc, mi-a spus: puterea si forta unui om nu stau in violenta, forta pe care o are sta in calmul lui. (nu ma refer aici la acel “sange rece” cu care se poate comite o crima). S-ar putea ca pamantul si Ce e Sus inca ne sus-tine pentru ca mai exista astfel de oameni in lume.

  2. Ce-i tragic e ca dupa ce am scris postul au inceput sa apara pe net copii ale manifestului organizatiei Noilor Templieri – din care facea parte si Breivik… So predictable.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>