Jan Brueghel

Lucrarile pe care le puteti admira mai jos (click pe imagini), apartinand lui Jan Brueghel cel Batran (sau de Velours, cum mai este cunoscut), nu au vazut fata muzeelor decat, din cate stiu, o singura data prin 1934 la Amsterdam.

In timpul obligatoriului sejur italian pe care orisice pictor, fie el cat de amarat, trebuia sa-l faca, Jan a pictat cateva tablouri cu diverse subiecte: peisaje, viata de zi cu zi din Venetia, Roma sau Milano, biserici etc. Cu toata admiratia pe care a avut-o fata de aceasta tara, insoritele meleaguri italiene nu au reusit sa-si puna o amprenta prea mare nici pe stilu-i si nici pe temperamentul sau nordic. Intors in Olanda, el continua sa picteze de parca nu ar fi vizitat niciodata Italia.

Vedere din Antwerp, 1610. Panza, 32 X 62 cm. Olanda – colectie privata.

Semnata BRVEGEL.

Vedere din Venetia. Pictura pe lemn (?)  19 X 23 cm. Franta – colectie privata.

Peisaj cu canal. Pictura pe lemn. Olanda – colectie privata.

Semnata BRVEGHEL.

Jan Brueghel (?) – Peisaj montan. Pictura pe lemn, 17 cm. diametru. Olanda – colectie privata.

Jan Brueghel (?) -Peisaj muntos si fuga in Egipt. Pictura pe lemn, 17 cm. diametru. Olanda – colectie privata.

O mica descriere a celor doua medalioane de mai sus (paternitatea este inca incerta) preluata din catalogul expozitiei si alte surse biografice destul de rare (cateva articole publicate de Leo van Puyvelde):

On stylistic grounds these two pictures may be dated about 1610 to 1615. This is the period when Jan Brueghel produced his best work, when he began to collaborate with Rubens, a period which culminated in the Earthly Paradise, in the Mauritshuis at the Hague. It is also the period when he did his best drawings washed with bistre, some of which were shown at the Exhibition. These formed part of the De Grez Collection, now in the Musees Royaux des Beaux-Arts de Belgique (Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België – Museum voor Oude Kunst).

Imi pare rau ca nu va pot oferi reproducerile color, insa mi-a fost imposibil sa le gasesc pana la data scrierii acestui post.

5 thoughts on “Jan Brueghel

 1. Postul acesta trebuie citit pe indelete … adica intors pe toate partile lui virtuale si reale, deci voi reveni.

  Pacat ca imaginile nu sunt color :(. Incerc sa le gasesc pe undeva prin ‘netul asta mare’ :).

  … si multumesc mult pentru linkuri, informatii, imagini , etc … adica tot ce are legatura cu arta.

 2. Daca le poti gasi ar fi super.

  Am citit articolul tau despre Vera Moore (era neo-zeelandeza) si rasolesc peste tot dupa niste interpretari istorice de-ale ei. Stii ceva in legatura?

 3. Neo-zeelandeza, adica din familie de emigranti europeni …

  Nu am nici un fel de amanunte despre ea, si ma intriga tacerea ipocrita a tuturor biografilor, mai ales a biografilor romani, care nu au gasit de cuviinta sa mentioneze macar numele si datele biografice ale singurei femei care a avut un copil impreuna cu Brancusi.

 4. “Neo-zeelandeza, adica din familie de emigranti europeni …” – cred ca ai dreptate.

  Am rascolit un pic prin arhive si am gasit in presa vremii (in special jurnalul The Musical Times din 1911, 1933, 1936) recenzii pozitive la interpretarile ei. Am mai aflat ca era specializata pe Chopin si Debussy, iar printre elevii sai se numara Pierre-Alain Volondat, la randul sau unul dintre cei mai importanti interpreti ai lui Chopin.

Comments are closed.