James Frachon – Ernst Jünger [2008?]

Un documentar despre scriitorul, teoreticianul, politicianul,  entomologistul si filosoful german, realizat de studioul francez Mygale Films.

______

Una din chestiunile care m-a pasionat intotdeauna la Maestrul Jünger au fost analizele sale despre limba. Tocmai de aceea ma gandeam sa postez aici mici perle de intelepciune pe care le-am extras de-a lungul timpului din diversele sale scrieri. De vrea cineva sa colaboreze, este mai mult decat invitat!

______

Pentru freilich [desigur, fireste], am gasit…il est vrai [e adevarat], ceea ce…nu mi s-a parut potrivit. Freilich poate premerge unei restrictii; pe de alta parte poate sugera si o accentuare. Probabil se apropie cel mai mult de „parerea mea este ca…” sau „daca ne gandim bine observam ca…”. S-ar putea spune ca are caracter intensificator, de asemenea ca pune cartile pe masa, dar se mai adauga si altceva, o nota descantatoare, un fel de incuviintare voioasa atribuita cititorului. Are loc un rapt al consimtamantului.

Truhe [sipet, lada, cufar]: de la truen, a incredinta. Tot aici, si cuvantul Hüstrue pentru sotie, gospodina, pe care l-am citit pe pietrele funerare din nord. Apoi Trude pentru vrajitoare – in care ceea ce e tainic, ascuns, capata un inteles malefic. Si trudeln [a se roti, a se invarti] apartine aceleiasi familii: asa umbla vrajitoarele prin vazduh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>