Finlanda acum (II) – Aku Louhimies: tara nimanui

Incepem de la titlu. Din nou uichi si-o da in petec. Paha maa nu se traduce prin Frozen Land, ci prin Tara (pamantul) rea sau ostil. Toti stiu ca Finlanda este o tara inghetata. Mai putini ca este una ostila. Cui? De ce?

Paha maa nu este doar despre Finlanda – tara in care depresia cauzata de Intunericul nordic ia forma lichida a alcoolului si a pastilelor extasy. Este despre intreaga Scandinavie, inclusa Estonia, inclusa Rusia.

In film asistam la un lant al slabiciunilor uluitor: de la “simpla” achizitionare a unui CD-player cu bani falsi, bulgarele de zapada incepe sa se roteasca din ce in ce mai repede. La inceput toti “rad”. Pentru ca mai apoi, vartejul alb sa prinda in imbratisarea lui vieti omenesti, destine, familii… Marele erou american cu pelerina de musama, atotprezentul happy end sau efectele speciale mantuitoare au intarziat la intalnirea cu acest film. Insa, chiar daca ar fi ajuns la timp, nu cred ca ar fi fost primite. De ce? Pentru ca Finlanda este, uneori, Paha maa.

_____

O prezentare mai detaliata a filmului, cu un titlu incurajator: Contemporary Obscurity.

8 thoughts on “Finlanda acum (II) – Aku Louhimies: tara nimanui

  1. Am descoperit ca, cel putin in pictura, Finlada nu e o tara trista, inghetata …
    Dar pictorii au mereu tendinta ori sa idealizeze ori sa desfiinteze :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>