Tag Archives: Voma

Philosophy of Science Journal

Unul din primele mele proiecte, din fericire nefinalizat, era sa scriu despre conceptul de intentionalitate la filosofii bizantini din sec. XI-XIV. Ambele chestiuni sunt, cred, fascinante, atat intentionalitatea, cat si perioada bizantina revenind astazi in centrul atentiei academice. Ne putem intreba: de ce? Intentionalitatea: deoarece se crede ca in viitor ea nu ar mai defini doar fiintele umane, ci si masinile (vezi conceptul de hard AI). Perioada bizantina: deoarece se crede ca poate oferi viziuni alternative – si complementare – la dezbaterile medieval occidentale pe aceasta tema (intentionalitatea) si nu numai.

Revista Philosophy of Science este una cu traditie in domeniu, mai multe despre ea putand afla consultand situl oficial. In unul din ultimele numere (75 / 2008, pp. 1-27) a aparut un articol interesant semnat de A. Chemero & M. Silberstein si intitulat

After the Philosophy of Mind: Replacing Scholasticism with Science.

Pentru mine acest articol reprezinta ceea ce as putea numi un material scris bine. Evident, asa ceva este mai greu de identificat pe bloguri si, chiar daca ar fi, nu cred ca ar primi elogii prostesti cu multe semne de exclamare si majuscule erecte tocmai unde te astepti mai putin.

In alta ordine de idei, trebuie sa recunosc ca imi displac din ce in ce mai profund frazele cu care se impanoseaza majoritatea studiilor / articolelor referitoare la societatea contemporana si la modul in care tehnologia moderna changed so radically our perception of the world & what means to be human. Adevarul e ca, luandu-ma pe mine insumi in considerare, nu prea vad modul in care tehnologia mi-a schimbat perceptia asupra lumii si nici asupra a ceea ce eu consider a ma defini ca fiinta umana. Ambele variaza de la zi la zi, iar de cele mai multe ori tehnologia nu joaca nici cel mai mic rol in aceasta. In plus, s-ar putea foarte bine ca la sfarsitul vietii sa fiu la fel de cretin ca si astazi, nefiind in stare sa dau un raspuns la  megaintrebarea  what means to be human. In plus, din cate stiu, nici un sistem filosofic / teologic / stiintific nu a oferit pana la ora actuala (03 / 11/ 21’15”) vreo definitie clara, standard a what means to be human… Exista deja mii de definitii a ceea ce inseamna si nu inseamna a fi uman, unele vechi de cand lumea, si alte cateva mii bune sunt pe cale sa fie vomate de catre desteptii acestei lumi si inghitite de massele aceleiasi lumi.  Asadar, nestiind exact ce si cum, cum poti spune cu atata siguranta ce si cum?! In plus, sunt 6 miliarde de humans around! C’mon ppl… What means to be human?!

Si si mai in plus decat in plus, oricat ne-am dori de mult, lumea nu poate fi, din pacate?, restransa la un sistem binar / dihotomic tip religie vs. stiinta, iluminism vs. obscurantism sau, the hottest one, ratiune vs. credinta...

Site

[2012 edit: nu mai sunt de acord cu multe din chestiunile scrise aici.]

Finlanda acum (III) – Hymypoika

Senzatia pe care o ai privind acest film este urmatoarea: ai o furculita intre dinti si musti in continuu din ea.

Hymypoika aka Nuoret jumalat aka Brändö este un film cu purici, cu o fecundare dureroasa intre alb-negru si color, cu o coloana sonora care te indeamna la autodesfigurare cu ciobul de sticla in timp ce plutesti, nebun, dar vesel, intre doua camere de luat vederi. Hymypoika este un film in care oameni se tradeaza unii pe altii oficial, cu zambetul pe buze. Iar rezultatul este vizionat pe ecrane mari, in case de tineri instariti, cu mana vesnic in chiloti. Hymypoika – un film in timpul caruia poti vomita in voie, oficial si, eventual, filmat.