Tag Archives: Vechea Europa

Gloria Crocodilis

Nu prea stiam eu ce sa scriu referitor la aceasta carte. M-am chinuit tare-tare, dar nimic. Insa astazi mi-a venit ideea totala. Dap, cartea (nu) se cheama Gloria Crocolilis, dar pentru moment ne prefacem ca (nu) asa se cheama.

E o carte foarte speciala. Asadar: Gloria Crocolilis, fara crocodili. Cu crocolili. Daca nu stiti cum arata un de’asta, mai jos. Daca vreti sa vedeti ce mai spune Crocoliliul, aici.

Mai multe imagini si info si trimiteri si link-uri si liste aici.

Civitas Ordinis Theutonici [485]

Alexander m-a atentionat acum cateva zile ca anul acesta se implinesc 485 de ani de la disparitia statului monastic al cavalerilor teutoni (Ordenstaat). De aceea m-am gandit sa sarbatoresc tristul eveniment pe Lanternativa cu ceva imagini de calugarite aprinse de poftele carnii – pe care le am intr-un folder parolat din colectia mea si la care ma uit numai dupa ce mananc ciuperci.

N.B. Alexander este bunul meu amic italian, membru in O.T.

Evident, fiind vorba de un ordin militar monastic, prezenta femeilor in O.T. era destul de redusa – slava Domnului!, ele numindu-se consorores. Mai mentionez ca respectivele suore de mai jos nu prea au nici o legatura cu O.T. Ce naiba…

Sofonisba Anguisciola – Portrait of the artist’s sister in the garb of a nun [1551]

Philippe de Champaigne – Ex Voto [1662]

Collins Charles Alston – Convent Thoughts [1851]

Millais Everett – The Vale of Rest [1858]

Henriette Browne – The Sisters of Mercy [1859]

Julia Margaret Camero – Sir Galahad & the Pale Nun [1874]

Arthur Hacker – The Cloister or the World [1896]

Nun in Horn Rimmed Glasses

Eugene Smith & Andrea Doria – Nun waiting for survivors [1956]