Tag Archives: Valahia

Ce faceai in 1618**

Oooo, ce mai descoperire. Bla bla bla, Valahia.

Pictura asta de mai sus se numeste Allégorie satirique du Synode de Dordrecht en 1618*.

Iata si explicatia-i:

L’assemblée est présidée par une baleine sous un dais — c’est l’Angleterre. A gauche, siègent la Hollande en chat, et ce curieux rocher figurant la Valachie, une province roumaine où apparemment la Réforme s’était répandue. A droite, la Zélande est une grenouille et la maison d’Orange-Nassau — un singe. Au premier plan, à gauche, Barnevelt décapité tenant sa tête à la main (martyr des Remontrants, il fut exécuté à La Haye en 1619), est placé à côté d’une mère exsangue, peut-être l’église réformée néerlandaise, qui se penche sur le berceau de la Discorde qu’elle a enfantée, tandis qu’assis à la table rouge centrale du synode, le secrétaire des débats, à son pupitre, prend sa tête dans ses mains.

_______

* Despre Sinodul asta obscur care a indraznit sa impietreasca Tara Romanilor, aici.

** Also, nu interpretati titlul postului ca pe o intrebare la care ar trebui sa va simtiti obligati sa raspundeti. Ca nu e. Ca de obicei, nu ma intereseaza ce aveti de spus referitor la orice.

Dona Dumitru Siminica

Dona Dumitru Siminica s-a nascut la Targoviste in anul 1926. In perioada interbelica, familia sa a venit in Bucuresti deoarece puteau gasi de munca mai usor. Tatal sau lucra ziua pe santier, iar noaptea canta la vioara in diverse gradini, cafenele si baruri. Tanarul Siminica a mostenit talentul artistic al tatalui sau, dar a lucrat o buna perioada si pe santiere. Incepand cu anul 1962 se dedica in intregime muzicii, creindu-si propriul taraf ce includea urmatorii membri: Marin Marangros, fratii Bebe, Costica Serban si Grigore Ciuciuc.

Melodiile predilecte ale Maestrului erau cele de jale, de pahar si romantele, el cantand in special la gradina-cafea La Ghirigiu si la restaurantul Opera, ambele din Bucuresti. A colaborat cu alti mari artisti ai vremii, precum Faramita Lambru si Maria Tanase. Tot Dona Dumitru Siminica a fost cel care a inregistrat pentru prima data muzica lautareasca in limba tiganeasca. In anii ’70 Dona Dumitru Siminica era deja in apogeul carierei.

La inceputul anilor ’80, Maestrul a lasat lumea celor “vii”, fiind gasit mort in apartamentul sau din Calea Grivitei. Dupa ce a cantat o noapte la o nunta, inima sa a incetat sa mai bata. In presa vremii nu a fost publicat nici macar un rand  despre acest ultim reprezentant al muzicii

Multumita casei de discuri Asphalt Tango au inceput sa se reediteze inregistrarile sale istorice, Dona fiind astfel salvat de la o uitare mai mult decat nedreapta.

S-a dus puiul de la mine:

Neica, cin’ m-a despartit de tine?

Pentru mai multe informatii, aici.

O micro-prezentare, aici.

CD.