Tag Archives: Urbanism

Saskia Sassen – The Future of Smart Cities [2011]

Problema orasului in crestinism…. Ntzntantz, spinoasa rau. Odata cu implementarea acestui sistem religios, orasele Imperiului au inceput sa decada big time. Crestinismul este prin definitie anti-urban. Sentimentul, cultivat de Parintii greci si latini pana la saturare, a persistat pana prin sec. XVI, cand Calvin, in ale sale Insistutio Christianae religionis, inca scria:

“Go through the city streets; you are subject to as many dangers* as there are tiles on the roofs!”

Analizele cercetatoarei olandeze mi se par fantastice. Faptul ca bagam tehnologie cat incape in oras(e)** asta nu inseamna ca le si transformam in adevarate urbae. Dimpotriva…

La un moment dat Sassen vorbeste despre o platforma petroliera transformata in oras.

_________

* Prin dangers erau intelese aici pericolele spirituale.

** Peste 2000 sunt integrate in proiectul IBM: Smarter Cities.

Undercity

Mi-a placut cum unul din exploratori compara Orasul cu un fruct cu multe, multe straturi. In marele aglomerari urbane fructul are o infinitate de layer-e, dar nici un miez. Oricat ai curata, oricat ai sapa, tot nu dai de sambure.

…si spunea:

“Ceea ce e dedesubt este aidoma cu ce e deasupra.”

Evr. 13, 14

Cetatea ideala, orasul ideal… Spatiul urban ideal.

Lucrand astazi la diverse chestii, m-am lovit neasteptat si, din fericire, doar mental, de versetul a carui cod formeaza titlul acestui post. Pavel, un tip seminebun, cosmopolit pana in panzele albe, fondatorul unui crestinism astazi disparut – crestinismul de tip urban, unul construit in jurul catedralei aflate in mjlocul urbei si nu a manastirii aflate extra muros – a scris intr-o scrisoare  (cea catre Evrei) o chestiune fantastica:

For here we do not have an enduring city, but we are looking for the city that is to come.

Spatiul urban – care este, la modul ideal, spatiul civilizat prin excelenta, un spatiu ordonat, un spatiu rational, un spatiu curatat – este o metafora mai mult decat prezenta in spiritualitatea crestina (atat in cea orientala, cat si in cea occidentala). In multe scrieri, orasul ramane un ideal de civilizatie, Ierusalimul cel ceresc.

Utopiile propun, in marea lor majoritate, modele noi, revolutionare, de viata sociala. Din aceste modele se naste un altul – cel al spatiului ideal, al cetatii ideale. In general metaforele urbane sunt asociate cu gandirea / perioada Renasterii (vezi arhitecti / ganditori ca Leon Battista Alberti, Filarete, Francesco di Giorgio Martini etc.). Acest lucru insa nu inseamna ca in partea orientala a Imperiului – in ceea ce va deveni mai tarziu Bizantul – aceste reflexii nu au existat.

In fine… Ceea ce m-a interesat in special a fost relatia dintre miscarile utopice si spatiile ideale. Transhumanismul este o miscare contemporana de stofa utopica si, ca orice utopie care se respecta, are nevoie de propriul spatiu ideal. Acesta ramane insa pana astazi unul destul de nedefinit, probabil si din cauza ca miscarea nu are un singur ideolog, ci o turma intreaga de aspiranti la acest statut. Care sa fie cetatea statatoare / ideala a Transhumanismului? Raspunsul meu personal la aceasta intrebare este: spatiul virtual. Un spatiu care nu este destinat sa devina ceva, ci poate sa devina orice.

Am impodobit acest post cu cateva schite realizate de Jacques Perret de Chambery, un arhitect calvin despre care puteti afla mai multe aici.

Imagini preluate din volumul: Architectura et perspectiva des fortifications & artifices / de Iaques Perret.

Despre Cetatea ideala sau dialectica întemeierii, aici.

O minunata carte a profesoarei Bianca Kühnel (nascuta in Romania) despre reprezentarile Ierusalimului in arta primului mileniu crestin, aici.

Mega-City One

Cine nu isi aduce aminte de Judecatorul Joe Dredd, the most famous of the elite corps of Street Judges that run Mega-City One? Multi isi aduc aminte… Dar nu despre politistul paros vreau sa va povestesc aici, ci despre mahalaua infecta in care el si altii ca dansul isi faceau meseria: Mega-City One.

Povesteam cu ceva timp in urma cu un amic despre planurile urbanistice de viitor ale Helsinkiului: crearea unei mega-zone urbane care sa acopere o buna parte din sudul FIN. Si ii spuneam: stii, orasul este ca oxigenul. Ceea ce iti intretine viata, te si omoara.

Cand cu peste 30 de ani in urma aparea primul numar din 2000 AD, marile aglomeratii urbane erau deja o realitate. De atunci si pana astazi:

Mega-City One nu (mai) apartine fictiunii, iar proiecte ca Shimizu Mega-City Pyramid isi asteapta constructia.

_____________________

Un articol excelent, aici.

City in a Pyramid.

Sky City 1000. Si aici.