Tag Archives: Ungaria

Eroare

Descoperisem candva blogul de recenzii literare a unuia / uneia care ura literatura. Citea cartile care ii erau recomandate cu dintii stransi, cu mainile la urechi urland “Lalalalalaaaaalalalala”, cu picioarele incalecate, cu pumnii stransi. La sfarsit, scria recenzia. Se pare ca blogul era popular deoarece avea reclame pe el si multe comentarii.

“Un nou fulger scurt despica cerul si Lisbeth Salander facu ochii mari de uimire. Pentru prima oara in viata, simti o spaima paralizanta. In spatele lui Richard Forbes, la o suta de metri pe mare, vazu degetul lui Dumnezeu. Imaginea de un moment, inghetata in lucirea fulgerului, era un stalp negru de carbune care se aduna ridicandu-se si disparea din raza privirii, in spatiu.

Mathilda.

Un megauragan intr-o zona unde tornadele nu pot exista.

Tornadele nu se formeaza pe apa. E o eroare stiintifica!

E ceva unic.

A venit ca sa ma ia pe mine!”

Necrotik Fissure – High RMS Percentage Sandstorm

(aveti grija la boxe)

Discogs

Ceangaii din Moldova

Ceangaii sunt o comunitate de etnie maghiara ce locuieste in Moldova. Teoriile ce incearca sa gaseasca o explicatie la prezenta acestui grup in aceasta zona (ce nu a facut niciodata parte din Ungaria sau din Imperiu) sunt varii. Una dintre ele afirma ca ciangaii au sosit aici odata cu un val de “emigrare” din Transilvania spre aceste parti, anterior secolului XII.

Continue reading Ceangaii din Moldova

Regii taumaturgi (VI) – Music in Renaissance Transylvania

Un superb album aparut la casa de discuri Hungaroton in 1981 (reeditat pe CD in anul 2007).

Acest album-compilatie contine 18 piese compuse de diversi autori: pastorul János Honterus din Brasov (1498-1549), Daniel Croner (1656-1740), Wojciech Dlugoraj, Adrian Willaert, Jacques Arcadelt, Girolamo Diruta, Bernadino Mosto, Antonio Romanini si Philippe de Monte.

História az vitéz Hunyadi János vajdáról, részlet (1560):

Dlugoraj + Adalbert Wojciech – Chorea Polonica (Báthori-tánc) (1619):

Az idverült fölséges Bocskai Istvánnak haláláról, részlet (1607):