Tag Archives: Transilvania

Sapte scaune

Transilvania in vremuri de mult apuse.

Hauptstuhl Hermannstadt

Stuhl Schäßburg

Stuhl Mühlbach

Grossschenker Stuhl

Leschkircher Stuhl

Stuhl Reps / Kosd

Brooser Stuhl

Reußmarkter Stuhl

Mediascher Stuhl

Schelker Stuhl

Kronstädter Distrikt

Bistritzer sächsischer Distrikt

Johannes Kelpius

Post dedicat celor de la Enciclopedia Romaniei.

Chiar daca Statele Unite ale Americii nu se pot lauda cu prea multe lucruri in ceea ce priveste istoria antica sau medievala (si nu ma refer aici la biblioteci sau muzee), au totusi o istorie a miscarilor utopice care lasa in urma majoritatea tarilor de pe batranul continent.

Mentionam aici, foarte criptic, ca printre numele de referinta in ceea ce priveste istoria acestor miscari se afla si un transilvanean. Este vorba despre Johannes Kelpius. Nascut la Sighisoara intr-o familie luterana, tatal sau a fost pastor, el si-a desavarsit studiile la Universität Altdorf in  1689 cu o teza de doctorat in Theologia naturalis – subiect foarte la moda in acea perioada. Fratele sau, Martin, este autorul dictionarului biografic Natales Saxonum Transylvaniae.

Leader al societatii Weib in der Wüste, pastorul transilvanean a fost trimis in Philadelphia cu un scop foarte precis: de a reinvia, departe de decazuta societate europeana, adevaratul ideal crestin si de a pregati acolo, in Lumea noua, a doua venire a lui Isus. Stabiliti pe malurile raului Wissahickon Creek, in Pennsylvania, micul grup si-a castigat destul de repede notoreitate, participand la prima ordinare lutherana in colonii – cea a lui Justus Falckner.

Pentru cei care doresc mai multe informatii despre Kelpius, iata cateva link-uri de interes:

The Hymn Writers of Early Pennsylvania: Johannes Kelpius

The German Pietists of Provincial Pennsylvania: Magister Johannes Kelpius

Johannes Kelpius and his Women in the Wilderness. A Chapter in the History of Colonial Pennsylvania Religious Thought.

Johannes Kelpius (1673–1708): Mystic on the Wissahickon.

Bunavointa

Nu stiu daca bunavointa este termenul obisnuit pentru ceea ce vreau sa spun, dar altul nu am gasit. Eu nu gasesc multe lucruri, foarte multe. Cand nu-ti gasesti poseta, este trist. Buletinul, ideile… Mai trist este insa cand nu-ti gasesti cuvintele. Si chiar si mai trist este cand nu-ti gasesti cuvintele pe care nu le-ai pierdut niciodata.

Asadar, prin bunavointa unei persoane minunate, am primit aici, in tarile calde, cateva din volumele lui Herta Müller. Le-am citit pe nerasuflate. Sau, mai bine spus, doar pe inspirate. Inspiram continuu ceea ce citeam si ma feream sa expir. Vreau sa tin in mine, cat pot de mult, cuvintele pe care le-am sorbit.

Continue reading Bunavointa

Abbildung

The journey began in late 2004 after setting the main framework of what I intend to express and how – an entire worldview drawn by both ideology, imagery and of course music – so ABBILDUNG project was born, a project fully aware of its ‘environment.’ The first release in 2005 represents the basis, the fundamental of the ideology and of how ABBILDUNG will be constructed in the future: ‘Dunkles Wissenschaftliches Sachverhalten.’ (Translation: ‘Dark Scientific Circumstances’). A foundation consisting mainly on Wittgensteinian (mainly tractatian) ‘per se’ non-mystic ultimate worldview, on recent math and physics discoveries that, in the end, they gradually portrays nothing but ‘the nothingness of a soulless world. It is ‘the way’ I found to fully express myself as a graduate mathematician – ABBILDUNG represents the ‘I’ under empirical, emotional and logical aspect.

YouTube

MySpace

Site

Flickr

Ceangaii din Moldova

Ceangaii sunt o comunitate de etnie maghiara ce locuieste in Moldova. Teoriile ce incearca sa gaseasca o explicatie la prezenta acestui grup in aceasta zona (ce nu a facut niciodata parte din Ungaria sau din Imperiu) sunt varii. Una dintre ele afirma ca ciangaii au sosit aici odata cu un val de “emigrare” din Transilvania spre aceste parti, anterior secolului XII.

Continue reading Ceangaii din Moldova