Tag Archives: Tilda Swinton

De ce si cum îl pute(a)m iubi pe Kafka (I)

Kafka a fost un geniu, asta o stim cu totii. Aveti grija însa: sa nu cumva sa cititi vreodata ce a scris Kafka, ci ceea ce au scris altii despre el.

Ceea ce ma enerveaza la micutul nostru pre – emo este ca, pe lânga setul infinit de întrebari, nedumeriri si angoase ale pacatoasei noastre existente zilnice, el a mai adaugat vreo câteva sute. Asta e… De acum este prea târziu sa mai putem repara sau ascunde ceva. Raul a fost savârsit, doamnelor si domnilor. Mergeti în pace la casele voastre si plângeti pentru ca a existat un astfel de om, o astfel de pata pe (i)maculata noastra constiinta.

Au trecut anii si, iata, am ajuns în epoca blog-ului, a ultimului Nokia, care are optiunile vorbeste în plus / vorbeste singur / vorbeste degeaba, a democratiei culturale. Ce s-ar mai putea inventa?

Animatie

> Koji Yamamura – Ein Landartzt:

> Dumala Piotr – Franz Kafka:

Muzica

> Max Richter – The Blue Notebooks:

On the Nature of Daylight:

> Philip Glass – Solo Piano (1989).

Primele 5 piese se numesc Metamorphosis, toate fiind inspirate din povestirea lui nea’ Franz. Ascultându-l, ma gândeam: nu cumva geniul nostru, Kafka adic’, s-a inspirat din muzica lui Glass? De ce nu, la o adica? În universul kafkian totul este (im)posibil.

Metamorphosis One:

Metamorphosis Three:

> Lustmord – Zoetrope OST (2002).

Am ajuns si la Lustmord. Aveti grija sa închideti bine geamurile, gazul, sa ascundeti lamele de ras, cutitele de / din bucatarie… înainte de a asculta albumul. Kafka ar fi fost, probabil, unul dintre mega fanii acestui proiect.

În sfârsit cineva a realizat ca Franz nu a scris doar Metamorfoze, ci si Colonia penitenciara. Rânjesc gândacii din bucatarie.

The Cell: