Tag Archives: Tigani

Uncommon creatures

Danezii de la Uncommon creatures au in spatele fiecarei colectii o viziune particulara.

For the A / W 2011 collection the history behind goes like this:

The nomadic lifestyle was outlawed during Communism as of 1964, with disastrous results for thousands of Gypsies. The Communist regime covered up the problems, resulting in the fact that even today there are Gypsies living under conditions that were common thousands of years ago. When the regime also forbade “traveling”, many villages offered them a home, among them villages like Viseu de Sus, situated and hidden in the Maramures mountains in Romania. The silhouette of uncommon creatures A/W11 is avant-garde and raw while keeping a high degree of simplicity and quality. In Uncommon creatures A/W 2011, textiles such as pre-washed raw silk, universal blankets (used by Romanian Gypsies) and Japanese knit with silk are used.

Site

________

O imagine din boutique-ul UC, aici.

Dona Dumitru Siminica

Dona Dumitru Siminica s-a nascut la Targoviste in anul 1926. In perioada interbelica, familia sa a venit in Bucuresti deoarece puteau gasi de munca mai usor. Tatal sau lucra ziua pe santier, iar noaptea canta la vioara in diverse gradini, cafenele si baruri. Tanarul Siminica a mostenit talentul artistic al tatalui sau, dar a lucrat o buna perioada si pe santiere. Incepand cu anul 1962 se dedica in intregime muzicii, creindu-si propriul taraf ce includea urmatorii membri: Marin Marangros, fratii Bebe, Costica Serban si Grigore Ciuciuc.

Melodiile predilecte ale Maestrului erau cele de jale, de pahar si romantele, el cantand in special la gradina-cafea La Ghirigiu si la restaurantul Opera, ambele din Bucuresti. A colaborat cu alti mari artisti ai vremii, precum Faramita Lambru si Maria Tanase. Tot Dona Dumitru Siminica a fost cel care a inregistrat pentru prima data muzica lautareasca in limba tiganeasca. In anii ’70 Dona Dumitru Siminica era deja in apogeul carierei.

La inceputul anilor ’80, Maestrul a lasat lumea celor “vii”, fiind gasit mort in apartamentul sau din Calea Grivitei. Dupa ce a cantat o noapte la o nunta, inima sa a incetat sa mai bata. In presa vremii nu a fost publicat nici macar un rand  despre acest ultim reprezentant al muzicii

Multumita casei de discuri Asphalt Tango au inceput sa se reediteze inregistrarile sale istorice, Dona fiind astfel salvat de la o uitare mai mult decat nedreapta.

S-a dus puiul de la mine:

Neica, cin’ m-a despartit de tine?

Pentru mai multe informatii, aici.

O micro-prezentare, aici.

CD.