Tag Archives: Tacere

ECMania: Silentium est aureum

Un festival care va avea loc la Tallinn intre 11-13 februarie. Sub titlul Perfect Silence, la festival vor fi prezenti nu doar muzicieni de calibru – Vassilis Tsabropoulos, Norma Winstone… – ci si fondatorul minunatului label ECM, Manfred Eicher care, dupa prezentarea filmului Sounds and Silence va participa la un workshop dedicat ECM-ului si sunetului propus de acesta.

Satul bibliotecilor

Am visat ca nimerisem intr-un mic sat de munte, pierdut printre paduri, care era locuit in intregime de biblioteci. Erau multe si veneau din toate partile lumii. Unele mai tinere, altele mai batrane, isi carau rafturile-ridurile cu demnitate, snobism sau infinita curiozitate

Nimeni nu mi-a dat nici o atentie.

Bibliotecile stateau tot timpul impreuna, chiar daca intre ele, asa cum am putut vedea, nu exista nici pe departe un raport de prietenie. Dimpotriva, ele se tachinau, se invidiau sau chiar se urau reciproc – dar in tacere. Stateau impreuna: isi schimbau  intre ele carti, prezentau raritati, desfasurau harti, analizau stampe sau alfabete ciudate, isi taceau propria istorie. Fiind ignorat, am reusit sa ma strecor intre ele si am tras cu urechea.

Pur

no dynamics, no change, no entertaiment” – Vomir

Ceea ce veti auzi mai jos se numeste nihilistic wall of noise sau harsh noise wall si reprezinta opusul linistii absolute. Linistea absoluta este mai degraba un concept spiritual decat o realitate “naturala”, palpabila. Zgomotul este ceea ce auzi pe strada, la televizor, la meci, in orele de varf. Vomir insa nu face zgomot. El intoarce linistea mistica, spirituala, linistea completa, cea care nu exista in “realitate”, pe dos. Ne-o ofera asa – fara idei, fara variatii, fara imaginatie. Static. Continuu. Alb. Pur.

Vomir reprezinta revelatia isihasta in varianta post-umana.

Departe

Dumnezeu nu (mai) poate fi unul singur. Cuvântul a murit strivit de cuvintele rostite de el însusi, din carnea lui nascându-se,  zilnic, milioane de zeitati care, la rândul lor, mor aproape instantaneu strivite de cuvintele pe care le rostesc, din trupurile lor nascându-se alti Zei, la fel de valorosi ca si primul, la fel de neputinciosi ca si prea ultimii.

Probabil ca viitorul va apartine celui care va sti cum sa Taca.

…insa timpul în care va sa se nasca Zeul Tacut este înca departe.