Tag Archives: Spania

Savall si regatul amintit

In loc sa va las in compania unor piese extrase din acest album, fascinant as putea spune, si in loc sa ma apuc sa bat campii despre cine au fost catarii si ce au vrut ei atat de tare incat sa ajunga sa fie exterminati de’a binelea, am sa va las in compania unui documentar in care Maestrul vorbeste despre muzica sa, despre fabuloasa si scandaloasa dinastie de Borgia – a 500-a aniversare a S. Francis Borgia – si despre multe alte lucruri.

N.B. Filmul este fara subtitrare.

Zbigniew Karkowski

Probabil ca va mai aminti de Helmut Schäfer. Pentru astazi am ales sa va prezint un (fost) colaborator de-al sau: polonezul Zbigniew Karkowski.

Dincolo de faptul ca a studiat cu Iannis Xenakis, Olivier Messiaen si Pierre Boulez, ca sa-i amintesc doar pe cei mai cunoscuti, trebuie neaparat de mentionat faptul ca Zbigniew si-a inceput cariera artistica in Suedia.

In anul 2008 aparea la studioul spaniol ALKU un CD superb, rol al colaborarii dintre Zbigniew si Schäfer:

In April 2007, Helmut passed away. “Eminent Risk Factor” gathers recordings from the last 2 concerts and studio session they ever made together. [aici]

II

III

MySpace

_______________________________

Regii taumaturgi (XIV) – Music for Philip II

Aparator darz al catolicismului, oponent ferm al protestantismului si stapanitorul unuia dintre cele mai mari Imperii din istorie, Philip al II-lea nu a reusit sa puna o stavila expansiunii protestante.

Se pare ca Philip avea niste gusturi excelente in materie de vesminte, el atragand atentia si invidia nu doar celor de-un rang cu dansul, ci si ambasadorilor vremii. Printre accesoriile cele mai importante ale timpului era si armura – care nu era folosita doar in razboi, ci si in cadrul intalnirilor oficiale, a turnirurilor, a intrarilor solemne in vreun oras etc.

The emperor had a particular fondness for decorated armor, and the greatest craftsmen in this field, in Italy, Germany, and Spain, flourished under his patronage. The rich treasure of arms and armor made for Charles and Philip was put in the Madrid Royal Armory, which was built by Philip in I565 to glorify the memory of his father. The size of the collection makes one wonder how one person, even a king or an emperor, could need so many suits of armor.

Mai jos puteti admira cateva piese ce au apartinut suveranului spaniol:

Si cateva piese apartinand lui Cristobal de Morales, compozitor renascentist spaniol. Respectiva interpretare a Requiem-ului sau de catre Gabrielli Consort este considerata a fi o adevarata capodopera.

Even by Paul McCreesh’ high standards, this recording is a marvel. The generous acoustics, the bass-heavy chorus, and the dark accompaniment of a Spanish dulcian (called Bajon) create the hair-rising sonority that is so symbolic of the profundity of death.

Asadar, sa inchinam un pahar Mortii, fata de care nici o armura nu ne poate apara.

Psalm 94:

Requiem aeternam:

Benedictus:

Mai multe info despre album, aici.

MareNostrum

Prezenta unui super-computer intr-o fosta capela de rit catolic ridica niste probleme foarte complexe la nivel simbolic. Sa le lasam insa balta sau, mai bine spus, in grija celor interesati si expertizati-pana-la-apretati in asa ceva, iar noi sa ramanem la nivelul estetic al acestei chestiuni.

Capela a fost construita ca anexa la resedinta de vara a bancherului Jordi Girona care, neavand nici un mostenitor, si-a lasat resedinta Bisericii. Ea a fost transformata intr-o scoala pentru novici, pentru ca mai tarziu sa devina parte a campusului Universitatii tehnice din Barcelona. Mateo Valero, unul dintre cei mai importanti ingineri si designeri de super-computere din Europa, a preluat capela deconsacrata si a transformat-o in resedinta unuia dintre cele mai puternice computere din lume: MareNostrum.

Si, cum spunea cineva: probabil ca nu este printre primele 5 super-computere din lume, dar este cu siguranta cel mai frumos.