Tag Archives: simbolism

Giovanni Segantini

Proiect pentru pavilionul Elvetiei din cadrul Expozitiei universale din Paris (1900)

Se zice ca picta incet, incet. Doua, cel mult trei picturi pe an. S-a mutat la Maloja, dar nu se stie de ce. Si-a pierdut cetatenia austriaca, dar nu a cautat niciodata sa obtina una elvetiana sau italiana. In Savognin a vrut sa picteze  noua biserica catolica insa comunitatea locala, extrem de conservativa, i-a interzis. S-a retras in munti impreuna cu sotia sa cu care nu era casatorit si cu cei 4 copii care nu erau ai lui.

Odilon Redon: continuam cu Apocalipsa

“… et qui sedebat desuper nomen illi Mors”

(Apoc. 6, 8)

Despre Ziua intai, sau Zi una, am scris recent. Dupa Dansa, urmeaza Apocalipsa. Timpul trece repede si descopera multe, foarte multe lucruri.

Timpul trece repede pentru ca nu are cele doua momente intre care sa faca pod (inceputul si sfarsitul, Alfa si Omega).   Paradoxal si minunat, in curgerea timpului despre care vorbim nu exista decat un simgur punct. Timpul acesta nu uneste nimic. Zi una si Apocalipsa sunt unul si acelasi moment. Noi suntem blestemati in a le percepe diferit.

Mes dessins inspirent et ne se definissent pas. Ils nous placent ainsi que la musique dans le monde ambigue de l’indetermine.

“… et qui sedebat desuper nomen illi Mors.”

(Apoc. 6, 8)