Tag Archives: Siebenbürgen

Trista poveste a ultimilor sasi din Transilvania

Un articol tulburator despre povestea acestui neam pe minunatul blog Art-historia. Insa nu este singurul articol dedicat acestei civilizatii care a lasat, in Transilvania, niste urme cu care si astazi aceasta parte a tarii se mandreste si pe care le ocroteste responsabil – multe dintre sate sunt pline de tigani, multe din biserici sunt in paragina (bine ca se construiesc, in schimb, mii de biserici ortodoxe), iar ghidurile sunt departe de a introduce aceste localitati in circuitul turistic.

N.B. Fotografiile sunt facute de catre Radu Oltean si sunt preluate de pe blogul sau.

Biserica fortificata saseasca din Cloasterf

Cetatea si biserica sasesca din Saschi

Biserica saseasca din Drauseni

Si citez din acelasi blog:

Ungurii (inclusi sasii – nota Lanternativa) ne-au lasat un patrimoniu arhitectural de valoare inestimabila iar noi ne-am batut joc de el. Fiindca, vezi Doamne, erau unguresti. Comunistii le-au distrus, jefuit de toate obiectele de valoare, au pus pe foc biblioteci adunate in secole iar apoi le-au transformat in spitale de nebuni, sanatorii, CAP-uri. Intr-un fel a fost bine caci multe castele au mai supravietuit. S-au distrus in multe cazuri minunatele gradini, deseori, adevarate gradini botanice, ce le inconjurau.

Unii ar putea spune ca acest text este scos din context. Eu as zice ca ar cam fi timpul sa il introducem in context…

Si ai mei doi lei:

Constume populare sasesti din Transilvania

Tezaur folcloric (V) – Costume transilvanene

Imaginile pe care le puteti admira in acest post provin dintr-un manuscris, de origini necunoscute, intitulat La popolatione di Transilvania. Se presupune ca ar fi fost scris in timpul carierei diplomatice a lui Luigi Ferdinando Marsili in Ungaria – sec. 17 – 18.

Manuscrisul se afla la Universitatea din Bologna si are titlul:

La popolatione di Transilvania composta di varie nationi di diverse lingue, religioni, usi, e vestiti (sec. XVII-XVIII).

Legaturile pe care Luigi Ferdinando Marsili le-a avut cu Transilvania au fost foarte numeroase, datorita in special campaniilor militare pe care le-a efectuat aici.