Tag Archives: Saxoni

Sapte scaune

Transilvania in vremuri de mult apuse.

Hauptstuhl Hermannstadt

Stuhl Schäßburg

Stuhl Mühlbach

Grossschenker Stuhl

Leschkircher Stuhl

Stuhl Reps / Kosd

Brooser Stuhl

Reußmarkter Stuhl

Mediascher Stuhl

Schelker Stuhl

Kronstädter Distrikt

Bistritzer sächsischer Distrikt

Johannes Kelpius

Post dedicat celor de la Enciclopedia Romaniei.

Chiar daca Statele Unite ale Americii nu se pot lauda cu prea multe lucruri in ceea ce priveste istoria antica sau medievala (si nu ma refer aici la biblioteci sau muzee), au totusi o istorie a miscarilor utopice care lasa in urma majoritatea tarilor de pe batranul continent.

Mentionam aici, foarte criptic, ca printre numele de referinta in ceea ce priveste istoria acestor miscari se afla si un transilvanean. Este vorba despre Johannes Kelpius. Nascut la Sighisoara intr-o familie luterana, tatal sau a fost pastor, el si-a desavarsit studiile la Universität Altdorf in  1689 cu o teza de doctorat in Theologia naturalis – subiect foarte la moda in acea perioada. Fratele sau, Martin, este autorul dictionarului biografic Natales Saxonum Transylvaniae.

Leader al societatii Weib in der Wüste, pastorul transilvanean a fost trimis in Philadelphia cu un scop foarte precis: de a reinvia, departe de decazuta societate europeana, adevaratul ideal crestin si de a pregati acolo, in Lumea noua, a doua venire a lui Isus. Stabiliti pe malurile raului Wissahickon Creek, in Pennsylvania, micul grup si-a castigat destul de repede notoreitate, participand la prima ordinare lutherana in colonii – cea a lui Justus Falckner.

Pentru cei care doresc mai multe informatii despre Kelpius, iata cateva link-uri de interes:

The Hymn Writers of Early Pennsylvania: Johannes Kelpius

The German Pietists of Provincial Pennsylvania: Magister Johannes Kelpius

Johannes Kelpius and his Women in the Wilderness. A Chapter in the History of Colonial Pennsylvania Religious Thought.

Johannes Kelpius (1673–1708): Mystic on the Wissahickon.

Gerald Hauzenberger – Einst süße Heimat [2007]

Un documentar despre landlerii transilvani (Siebenbürger Landler), sositi pe aceste meleaguri in secolul in XVIII din cauza deportarilor incepute sub Imparatul Carol al VI-lea si continuate sub Imparateasa Maria Tereza.

Au ajuns in Transilvania unde linistea atat de dorita a fost scurta. Comunitatea supravietuia in cerc inchis – nu aveau voie sa-si vanda pamanturile la romani, ci doar intre ei sau la un sas. Nu aveau voie sa se casatoreasca cu romani, ci doar in cadrul comunitatii sau cu sasi. Evident, acest lucru nu s-a putut respecta la infinit. Unii dintre ei, dupa cel de-al doilea razboi mondial, au mai fost deportati o data – in Rusia.

Johann Schuff este un fel de filosof / nebun al satului datorita ideilor sale extrem de incorecte politic: nu crede in camere de gazare ale lui Hitler, este ateu militant, ecologist, nihilist, materialist, hitlerist si ii considera pe tigani si romani ca fiind involuati social. De aceea filmul a provocat nu putine discutii cand a fost prezentat la TIFF.