Tag Archives: Religie

Intelectual sau crestin?

Alaturarea celor doi termeni din titlul acestui post a reprezentat intotdeauna pentru mine o problema. Personal cred ca statutul de intelectual si cel de crestin, dincolo de o anumita limita, sunt incompatibile. Citeam astazi intr-un articol despre Imparatul Flavius Claudius Julianus:

The Emperor viewed Christianity, with its anti-social and anti-intellectual strains as fundamentally incompatible with all he knew of what man was and ought to be.

Continue reading Intelectual sau crestin?

Post-(h)industrial

Svasti-ayanam este unul din multele side-projects ale muzicianului suedez Peter Andersson. Difera acesta de celelalte – majoritatea centrate pe industrial/ambient/drone? Difera, caci Andersson nu merge des la biserica sau la templu. Insa cand merge, iese ceea ce veti asculta mai jos.

Pare ca aceasta creatura bipeda post-industriala, ce mai are ceva asemanari cu trecuta faptura umana, nu poate sa nu fie religioasa. Personal sunt o persoana foarte sceptica cand este vorba despre Orient, yoga, meditatii, guru si alte hot-topic-uri din acestea importate in Occident in cutii frumos stralucitoare, dupa care se dau in vant mega- si microstarurile de pe toate meridianele. Tributar societatii si obisnuintelor, Andersson importa si el Tibetul si Nepalul in Europa. Singura diferenta: ne arata ca aceste practici si credinte nu pot fi aduse / mutate dintr-un loc in altul asa cum ni se pare noua si la cheremul fiecaruia decat intr-o singura forma: bucati!

Ugra-Karma:

Varna-Sankara:

N.B. Daca sunteti (inca) interesati de asemenea sonoritati ritual-(h)industriale, puteti asculta si Vishudha Kali, un excelent proiect rusesc.

Ceangaii din Moldova

Ceangaii sunt o comunitate de etnie maghiara ce locuieste in Moldova. Teoriile ce incearca sa gaseasca o explicatie la prezenta acestui grup in aceasta zona (ce nu a facut niciodata parte din Ungaria sau din Imperiu) sunt varii. Una dintre ele afirma ca ciangaii au sosit aici odata cu un val de “emigrare” din Transilvania spre aceste parti, anterior secolului XII.

Continue reading Ceangaii din Moldova