Tag Archives: Radical

Mennonite fashion

Am descoperit pe minunatul blog al Sartorialistului cateva fotografii cu menoniti*.

_____________

* Un grup protestant radical care a luat fiinta in sec. XVI. Menonitii resping botezul copiilor si prezenta reala a lui Christos in elementele Cinei (pe care o savarsesc de 3X/an), cer independenta puterii bisericesti de cea seculara, refuza serviciul militar, juramintul si magistratura, sustin ca Biserica trebuie sa includa numai crestini angajati in slujba Evangheliei. Majoritatea menonitilor traiesc astazi in America, Pennsilvania. Asemenea amish-ilor, menonitii traiesc in comunitati independente si sunt renumiti pentru operele de caritate si produsele home / handmade pe care le fac.

Johannes Kelpius

Post dedicat celor de la Enciclopedia Romaniei.

Chiar daca Statele Unite ale Americii nu se pot lauda cu prea multe lucruri in ceea ce priveste istoria antica sau medievala (si nu ma refer aici la biblioteci sau muzee), au totusi o istorie a miscarilor utopice care lasa in urma majoritatea tarilor de pe batranul continent.

Mentionam aici, foarte criptic, ca printre numele de referinta in ceea ce priveste istoria acestor miscari se afla si un transilvanean. Este vorba despre Johannes Kelpius. Nascut la Sighisoara intr-o familie luterana, tatal sau a fost pastor, el si-a desavarsit studiile la Universität Altdorf in  1689 cu o teza de doctorat in Theologia naturalis – subiect foarte la moda in acea perioada. Fratele sau, Martin, este autorul dictionarului biografic Natales Saxonum Transylvaniae.

Leader al societatii Weib in der Wüste, pastorul transilvanean a fost trimis in Philadelphia cu un scop foarte precis: de a reinvia, departe de decazuta societate europeana, adevaratul ideal crestin si de a pregati acolo, in Lumea noua, a doua venire a lui Isus. Stabiliti pe malurile raului Wissahickon Creek, in Pennsylvania, micul grup si-a castigat destul de repede notoreitate, participand la prima ordinare lutherana in colonii – cea a lui Justus Falckner.

Pentru cei care doresc mai multe informatii despre Kelpius, iata cateva link-uri de interes:

The Hymn Writers of Early Pennsylvania: Johannes Kelpius

The German Pietists of Provincial Pennsylvania: Magister Johannes Kelpius

Johannes Kelpius and his Women in the Wilderness. A Chapter in the History of Colonial Pennsylvania Religious Thought.

Johannes Kelpius (1673–1708): Mystic on the Wissahickon.