Tag Archives: Polifonie

Al 9-lea cutit

Cred ca stiti filmul lui Polanski, The Ninth Gate. Un film foarte dragut, as putea spune. Carti vechi, biblioteci, editii rare etc. Una dintre aceste carti, numita pompos De Umbrarum Regni Novem Portis, continea o serie de gravuri care, in fiecare dintre cele trei editii existente, contineau elemente diverse. Puse cap la cap, aceste elemente se transformau in calea de acces catre regatul celui-ce-poarta-lumina.

De ce al 9-lea cutit? Ei bine, pana la urma problema cu gravurile din De Umbrarum… nu este chiar atat de inventata- si aici legatura dintre A noua poarta si al 9-lea cutit devine clara. Acest cutit nu este unicul. Mai exista exemplare in U.S., Paris, Belgia, Olanda si Germania. Odata identificate toate aceste exemplare – ceea ce deja se face de cativa ani buni – se vor putea pune cap la cap bucatile muzicale inscrise pe lamele lor, creandu-se astfel o piesa unica.

Alessandro Striggio – Missa sopra Ecco sì beato giorno

Striggio este un nume probabil mai putin cunoscut printre iubitorii de muzica. L-am descoperit pe compozitorul renascentist dupa ce am scris despre Biber. Missa sopra Ecco sì beato giorno a lui Alessandro este considerata a fi

the largest known contrapuntal choral work in Western music.

__________

Pentru cei interesati de partitura, aici.

Un articol despre cum a fost descoperit manuscrisul in Bibliothèque Nationale, aici.