Tag Archives: Poezie

Vers’eteteeee

…si spunea:

“Intregul este altceva decat suma partilor.”

Dap, recunosc ca nu imi place poezia. Adica nu imi place pentru ca nu o inteleg, nu pentru ca nu imi place asa, fara motiv. Nu o inteleg, si gata. Bun. Cum ar spune unii: nu am organ pentru poezie.

Si mi’am adus aminte ce scria nesuferitu’ de Noica pe undeva:

Poetii de astazi dispretuiesc rima. Si atunci fac si ei ce pot: suprarealism, poezie de idei… Si isi inchipuie ca triumfa asupra platitudinii – pentru ca rima este si un izvor de mare platitudine.

Ajungi un bun versificator, un virtuoz al rimei, un Liszt al sfarsitului de fraza, dar niciodata un poet. Lumea este plina de buni versificatori. De virtuozi. Mie imi place mult poezia cu rima deoarece este foarte tehnica: ai ritm, ai trohei, ai accente, ai picioruse, ai spirite, ai tot-ce-trebuie sa o iei la fuga. Cu cat te impiedici mai putin, cu atat mai bine. De aceea m-a fascinat imnografia bizantina. Teribile chestii si a naibii de pilictisitoare.

Nu sunt un expert in marea arta a poeziei. Nu luati de bune randurile scrise in acest post. Ele apartin unui tip care nu intelege decat combinatorica, si nu intregul. Trist, caci asa cum spunea, din nou, intregul e mai adevarat decat partea si miracolul apartine intregului. Partea isi are slabiciunile ei.

± Corbel Stone Press ±

Cu Richard Skelton ne-am mai intalnit. Corbel Stone este editura pe care a infiintat-o impreuna cu prietenul sau, Autumn Richardson. Dedicata in special poeziei, editura publica

limited-edition, hand-bound poetry chapbooks with a strong emphasis on a minimalist, folk-oriented design and packaging aesthetic.

Cateva imagini din primul volum aparut, Typography of the Shore, puteti vedea mai jos:

Site

Landings

“Modernism recognizes no real spiritual or even physical difference of note between places. Implicit in this view is the tenet that any differences that do exist can be overcome by the power of technology. The effect of this is the innate tendency of modernism to reduce the land to a random series of virtually uninhabitable nowheres, brought into being by the denial of place.”

Isidore Isou

Am gasit pe net filmul Traité de bave et d’éternité, manifestul cinematografiei experimentale lettriste-e.

Preluat de aici.

Un superb sit dedicat lettrisme-ului (editii rare, limitate, bibliofile), aici.

Un articol-interviu, din OC, numit Povestea lui Isou de abia acum incepe, aici.

Un articol di RL, aici.

Hurlements en faveur de Sade: The Negation and Surpassing of “Discrepant Cinema

Isou – Tales of the City.

La divinite d’Isou. Aparut in Forum for Modern Language Studies pe 2000 (vol. XXXVI), pp. 132 – 142.