Tag Archives: Noica

Vers’eteteeee

…si spunea:

“Intregul este altceva decat suma partilor.”

Dap, recunosc ca nu imi place poezia. Adica nu imi place pentru ca nu o inteleg, nu pentru ca nu imi place asa, fara motiv. Nu o inteleg, si gata. Bun. Cum ar spune unii: nu am organ pentru poezie.

Si mi’am adus aminte ce scria nesuferitu’ de Noica pe undeva:

Poetii de astazi dispretuiesc rima. Si atunci fac si ei ce pot: suprarealism, poezie de idei… Si isi inchipuie ca triumfa asupra platitudinii – pentru ca rima este si un izvor de mare platitudine.

Ajungi un bun versificator, un virtuoz al rimei, un Liszt al sfarsitului de fraza, dar niciodata un poet. Lumea este plina de buni versificatori. De virtuozi. Mie imi place mult poezia cu rima deoarece este foarte tehnica: ai ritm, ai trohei, ai accente, ai picioruse, ai spirite, ai tot-ce-trebuie sa o iei la fuga. Cu cat te impiedici mai putin, cu atat mai bine. De aceea m-a fascinat imnografia bizantina. Teribile chestii si a naibii de pilictisitoare.

Nu sunt un expert in marea arta a poeziei. Nu luati de bune randurile scrise in acest post. Ele apartin unui tip care nu intelege decat combinatorica, si nu intregul. Trist, caci asa cum spunea, din nou, intregul e mai adevarat decat partea si miracolul apartine intregului. Partea isi are slabiciunile ei.