Tag Archives: Natura

Satul bibliotecilor

Am visat ca nimerisem intr-un mic sat de munte, pierdut printre paduri, care era locuit in intregime de biblioteci. Erau multe si veneau din toate partile lumii. Unele mai tinere, altele mai batrane, isi carau rafturile-ridurile cu demnitate, snobism sau infinita curiozitate

Nimeni nu mi-a dat nici o atentie.

Bibliotecile stateau tot timpul impreuna, chiar daca intre ele, asa cum am putut vedea, nu exista nici pe departe un raport de prietenie. Dimpotriva, ele se tachinau, se invidiau sau chiar se urau reciproc – dar in tacere. Stateau impreuna: isi schimbau  intre ele carti, prezentau raritati, desfasurau harti, analizau stampe sau alfabete ciudate, isi taceau propria istorie. Fiind ignorat, am reusit sa ma strecor intre ele si am tras cu urechea.

The Joy of Nature

The apocalypse came yesterday and no one noticed.

The Joy of Nature este un grup portughez de neo-folk experimental a carui teme predilecte sunt natura, credintele pre-crestine si filosofia traditionalista. Asa cum putem citi pe pagina MySpace a proiectului, intre influentele muzicale se numara Arvo Pärt, Hildegard von Bingen si Current 93, iar printre cele ideologice Ernst Jünger, Julius Evola, Mircea Eliade, René Guénon etc.

Insa nu atat muzica celor de la The Joy…am vrut sa v-o prezint in acest post, cat modul in care membrii formatiei s-au gandit sa-si prezinte unul dintre albume: aGkaanta, asRti, Parasamgate. Este vorba despre niste mici buzunarase din lana, lucrate manual, florile pe care le vedeti atasate fiind facute din solzi de peste.

MySpace

Edgar Valter si-a lui ceata

Unul dintre cei mai indragiti artisti estoni este Edgar Valter, creatorul micutilor Poku (Poku fiind o planta ce creste in regiunile mlastinoase ale Estoniei).

.

Lumea in care traiesc Poku este una plina de siguranta, liniste si pace. Doar batranul padurar Puko impreuna cu bunii sai prieteni, cainele Eku si motanul Sooru, stiau de existenta lor. Cate discutii nu au avut acestia despre diverse probleme! La lumina palida a lunii sau in diminetile pline de roua, acest adevarat trib statea la taifasuri pe care citindu-le, s-ar putea sa pierzi, fara sa-ti dai seama, intreaga noapte.

Lingua fungi

Apocalipsa dulce.

Cand totul devine dulce, moale, imbietor si cald, acul cu venin iese erect, purtator de eternitate si fum.

Eu am ascultat CD-ul de mai sus. Iar ceea ce am auzit a fost comparabil cu a sta culcat pe un camp (sub care stau ingropate mii de mine si bombe cu napalm) acoperit cu flori de musetel (din care prietenul/prietena s-a apucat sa pasca ranjind dement, in speranta ca acestea il vor ajuta sa se calmeze).