Tag Archives: Muzica experimentala

Clifford Stoll

Pentru cei ce nu stiu, dar sunt totusi pasionati de sonoritati artificial-industriale, Stoll a fost unul dintre primii studenti ai lui Robert Moog (unul dintre pionierii muzicii electronice si inventatorul sintetizatorului Moog), de la nasterea caruia in acest an se implinesc 75 de ani.

Mai jos puteti urmari un fascinant clip in care Stoll vorbeste despre tot si despre toate – inclus Moog si experimentele sale (de pe la minutul 7), sticlele Klein si provocarea viitorului. Puteti vedea cum se foloseste rigla de calcul (in caz ca ati chiulit de la orele de trigonometrie) si cum puteti calcula vitezaaa luminii, pornind de la cea a sunetului.

12 expressions about Noise music

Un documentar excelent despre scena Noise si Musique concrete. Sunt prezentati urmatorii artisti: Tore H. Bøe, David Cotner, Masami Akita, Lasse Marhaug, Toshimaru Nakamura, Arm, Asbjørn Flø, Maja S.K. Ratkje, Kjell Runar Jenssen, Francisco Lopez, Helge Sten si Otomo Yoshihide. Asadar, avem de-a face, in special, cu scena norvegiana (mai putin cunoscuta) si cea japoneza (pionierii in materie de Noise). Dar nu numai: Cotner “reprezinta” S.U., iar Lopez, Spania.

Blogul regizorului Tom Hovinbole

Gloria Coates – Homage to Van Gogh

Ea insasi pictorita, a inteles foarte bine ce se ascunde in spatele ultimelor tablouri ale pictorului olandez (perioada 1888-1890) – pe care si le-a ales pentru a le transforma in sunet. Gloria a lucrat aproape doi ani de zile la Homage to Van Gogh for Chamber Orchestra (1992-1993) deoarece ceea ce a vrut ea sa surprinda nu era imaginea in sine, pe care o avea fixata in spatele retinei, ci insusi urmele lasate de penel pe panza. Transformata in grafolog, compozitoarea americana a identificat linie dupa linie, punct dupa punct, deconstruind si reconstruind imaginile, fructele, campurile intr-un suvoi auditiv.

Ascultand compozitia de mai jos nu trebuie sa va imaginati nici un tablou in sine, ci penelul lui Van Gogh trasand, unduind, tresarind. Dand viata si moarte.

BDN. 20

Au trecut 20 de ani de la aparitia primului album-caseta a uneia dintre cele mai importante nume din scena industrial / noise europene intitulat Temp Tations. Brighter Death Now este numele de scena a artistului suedez Roger Karmanik, fondatorul casei de discuri Cold Meat Industry. BDN a evoluat intre timp.

A1. Now:

B3. Bloodsex & Murder:

—–

Unul dintre vechile interviuri date de Roger (revista Audio Drudge. The Power of Electronics Issue # 6/1995):