Tag Archives: Monoteism

Intelectual sau crestin?

Alaturarea celor doi termeni din titlul acestui post a reprezentat intotdeauna pentru mine o problema. Personal cred ca statutul de intelectual si cel de crestin, dincolo de o anumita limita, sunt incompatibile. Citeam astazi intr-un articol despre Imparatul Flavius Claudius Julianus:

The Emperor viewed Christianity, with its anti-social and anti-intellectual strains as fundamentally incompatible with all he knew of what man was and ought to be.

Continue reading Intelectual sau crestin?

Hazliu

“Miturile” sunt suflul cald al pamantului, Viata din madularele sale, aburul ce inconjura sobele fierbinti din toiul iernii, chiciura de pe mustatile pisicii, trosnetul copacului din cauza gerului, geamatul corbului din adancul padurii… Vi se pare hazliu ceea ce scriu eu aici? Probabil… Deoarece pentru noi, miturile sunt doar cartea groasa, cu sau fara poze, semnata Eliade sau Dumezil.

Asistam la o renastere neo-pagana de proportii in intreaga Europa. “Vechile” credinte si zeitati se maimutaresc pe toate zidurile si pe la tote colturile de strada. Un semn bun?

Inclin sa cred ca miturile, pentru a fi intelese este nevoie de un simt special care, odata cu sosirea crestinismului in Europa, a inceput sa dispara, sa se atrofieze prin nefolosire. Pentru ca padurile nu mai erau pline de Fiinte, de Creaturi, de Spirite… Sau, daca mai ramasesera cateva, ele se transformasera in demoni hidosi, rai, dusmani ai nostri si ai Unicului Dumnezeu, venit din pustiurile Orientului Apropiat, de acolo de unde nu traiesc decat scorpioni si serpi ispititori incarcati cu venin ucigator. Venit de acolo de unde Paradisul este cantat ca o gradina minunata, plina de ape limpezi si arbori racorosi, umbrosi, intelepti, asa cum sunt la noi. Mi se pare ca de cand a venit la noi, Paradisul a inceput sa cam arate ca desertul aspru din care a iesit…