Tag Archives: Monastic

Yohji Yamamoto – PAFW 2011

Astazi am avut o discutie extrem de interesanta cu cativa amici despre fashion journalism. O lume absolut magnifica, una in care teatralitatea liturgica a perioadei pre-moderne, incarcata de simbolism, nu a incetat sa existe. Dimpotriva. Binecunoscuta pentru indarjirea animalica, ba chiar oculta*, cu care isi pastreaza secretele, pentru pasiunile si tensiunile vulcanice dezlantuite intre casele mai mult sau mai putin celebre de moda, aceasta casta quasi-monastica hotaraste destinele mapamondului mai mult decat reusesc sa o faca pana si cei mai talentati politicieni sau capetenii religioase.

Continue reading Yohji Yamamoto – PAFW 2011

Civitas Ordinis Theutonici [485]

Alexander m-a atentionat acum cateva zile ca anul acesta se implinesc 485 de ani de la disparitia statului monastic al cavalerilor teutoni (Ordenstaat). De aceea m-am gandit sa sarbatoresc tristul eveniment pe Lanternativa cu ceva imagini de calugarite aprinse de poftele carnii – pe care le am intr-un folder parolat din colectia mea si la care ma uit numai dupa ce mananc ciuperci.

N.B. Alexander este bunul meu amic italian, membru in O.T.

Evident, fiind vorba de un ordin militar monastic, prezenta femeilor in O.T. era destul de redusa – slava Domnului!, ele numindu-se consorores. Mai mentionez ca respectivele suore de mai jos nu prea au nici o legatura cu O.T. Ce naiba…

Sofonisba Anguisciola – Portrait of the artist’s sister in the garb of a nun [1551]

Philippe de Champaigne – Ex Voto [1662]

Collins Charles Alston – Convent Thoughts [1851]

Millais Everett – The Vale of Rest [1858]

Henriette Browne – The Sisters of Mercy [1859]

Julia Margaret Camero – Sir Galahad & the Pale Nun [1874]

Arthur Hacker – The Cloister or the World [1896]

Nun in Horn Rimmed Glasses

Eugene Smith & Andrea Doria – Nun waiting for survivors [1956]

Nanonuns

Click pe imagine

Similarities and interesting inversions… Nanonuns se adauga seriei, imaginea de mai sus fiind preluata / scanata dintr-o revista numita Anthropology Today [Vol. 19, No. 6 (Dec. 2003)].

Articolul lui Mikael Johansson nu exceleaza – asta nu inseamna ca nu este interesant – insa nota explicativa la campania publicitara a respectivei firme suedeze de imbracaminte cu destinatie speciala – pe care nu am reusit sa o identific, din pacate – mi se pare si mai interesanta. Relatia dintre principiile monastice si regulele de comportament din cadrul “camerelor albe”* este destul de evocativa. La fel si relatia dintre cele doua spatii: cel sacru / privat al claustrum**-ului si cel pur / privat al “camerei albe”.

_____

* Este vorba, evident, de cleanroom.

** Partea dintr-o manastire catolica in care nu au acces laicii.