Tag Archives: Monahi

Nový Dvùr

Ii multumesc lui Cherry (dap, poate cea mai citata sursa de pe blogul asta) pentru recomandarea unui blog fascinant: Minimalissimo.

Pe M am aflat despre un arhitect contemporan despre care nu stiam… Nu stiaaaaaaaaam! Da’ stiu acum: John Pawson.

Unul din proiectele lui Pawson a fost si constructia noii manastiri cisterciene de la Nový Dvùr, Cehia.

Am sa va spun o poveste. O prietena de-a mea a petrecut vreo 8 ani de zile in Basel, unde si-a facut docul in teologie. Acolo a deveni membra a unei comunitati de stofa radicala. Zwingli a fost un tip extremist, asa… Dar pe langa tipii aia, a fost un mielusel. In biserica lor nu se afla nimic, nici un fel de simbol religios. Nici macar cruce. Reducand crestinismul la esenta  sa absoluta, aniconica, reformatorii radicali germani si elvetieni si-au dat seama ca acest lucru este singurul care il poate ajuta sa se maturizeze. Idolatria (personal, nu am nimic impotriva icoanelor ca obiecte de arta / design), cred, este principalul motiv pentru care aceasta religie continua sa fie supusa unor ironii de genul “mos cu barba” si “tipul cu sulita”.

Cred ca atat Pawson, cat si monahii cistercieni de la Nový Dvùr, si-au dat seama ca a fi crestin inseamna a plonja, nebun, dincolo de vazut. Cred, nu’s sigur.

Un alt exemplu de minimalism monastic.