Tag Archives: Law

Yochai Benkler

E greu sa acumulezi un high status in Zelist cu o conferinta sustinuta de Benkler la Harvard. Apropo, Benkler seamana suspect de mult cu Pärt, nu? Bun.

Dap… Ce sa spun despre Benkler? Mmmmm… In ultimii ani, o gramada de analisti de toate culorile curcubeului + 1 s-au straduit sa ne convinga ca traim timpuri revolutionare. Drept rezultat, o bibliografie considerabila s-a dezvoltat in jurul diverselor notiuni ca Internet, Hypertext, Multimedia, Interactivity etc. Tone de carti, munti de carti si articole. Tsunami, ce sa mai… Ei bine, problema este ca toate aceste studii, sau stramarea lor majoritate, au un punct in comun: ele tind sa prezinte – in detaliu sau in general – diverse aspecte ale asa-numitului Network Age in care ne aflam ca structuri unice, absolut noi. Ceea ce e ok, pana la un punct. Ceea ce lipseste insa foarte multora dintre aceste materiale este analiza in profunzime. La o privire mai atenta, proiectul de a conecta un numar de texte intr-o retea nu este unul nou. A fost chiar realizat – chiar daca nu la scara si prin metodele de astazi (vezi masina lui Ramelli sau, cu mult mai inainte, chiar Hexapla lui Origen). Si asa mai departe. Concentrandu-se straniu de mult pe produsele in sine, detasandu-le cumva de ceea ce au fost inainte si de ceea ce le-a facut posibile, studiile contemporane ne anunta cum va influenta Internetul, e-mail-ul, Facebook-ul etc. viata noastra, insa aproape nici unul nu incearca sa construiasca o teorie a acestui Network Age in totalitatea sa. Internetul este un produs al unui mod de gandire, digitalul la fel, iar Benkler a fost si inca este printre foarte putinii care incearca sa ofere, prin cartea sa The Wealth of Networks, o analiza coerent-teoretica a epocii pe care o traversam, aka a acestui Network Age. Un tip cool.

Asadar, Lanternativa vi-l prezinta voua, celor intoxicati de virusul economiei, al filosofiei politice etc., pe Yochai Benkler:

Un articol bubu, scris impreuna cu Helen Nissenbaum, o tipa interesanta: Commons-based Peer Production and Virtue.

The Ferment of Knowledge. Studies in the Historiography of Eighteenth-Century Science

P.S. Daca nu ne intoarcem noi in cateva decenii la o forma up-date de scholastic economics, sa-mi spune-ti mie cutu.