Tag Archives: Klee

Paul Klee si muzica (II)

Astazi o sa sarim peste cateva secole – in ceea ce-l priveste pe Maestrul renascentist – si doar peste doua decenii si un pic – in ceea ce-l priveste pe Maestrul elevetian – si o sa facem cunostinta cu un grup obscur de la sfarsitul anilor ’60: The National Gallery.

Acum doi ani aparea, pe CD, un album numit Performing Musical Interpretations of the Paintings of Paul Klee.

O descriere a acestui misterios “grup” – de fapt un proiect de studio – nu este foarte usor de gasit, cea mai completa fiind cea oferita in booklet-ul ce insoteste albumul:

Mai jos, puteti asculta trei piese acest CD.

Self Portrait

Pond with Swans

Long Hair Soulful (non-LP 45a)

Paul Klee si muzica (I)

The Pianist in Distress, 1909. Berlin, colectie privata

I-am consacrat lui Kafka, in diferite ipostaze artistice, un intreg serial. Zilele trecute “rasfoind” colectia mea de pictura si alte arte, am dat peste unul dintre artistii mei preferati, Paul Klee.

Muzica a reprezentat pentru Klee o continua sursa de inspiratie, de-a lungul timpului cel putin doua expozitii analizand acesta relatie. Prima a fost organizata de Ole Henrik Moe si Sonja Henie-Niels in vara anului 1985 in Norvegia, iar a doua, mai generica, de Karin von Maur la Stuttgart (Vom Klang der Bilder, Die Musik in der Kunst des 20. Jahrhunderts, iulie – septembrie 1985).

Expressive Lyre, 1935. Bern, Paul Klee-Stiftung

Muzicalitatea din operele Maestrului se datoreaza si relatiei sale cu lucrarea compozitorului  Joseph Johann Fux, Gradus ad Parnassum:

Klee: Ad Parnassum (1932).

Cu toate acestea, trebuie evitata o lectura ce traseaza corespondente punctuale, o traducere mot à mot, intre lucrarile lui Klee si sursele sale inspirative. Pictorul insusi, mai ales in perioada de tinerete, era foarte circumspect in ceea ce priveste relatie dintre diversele arte

Mai tarziu si-a mai linistit radicalismul.

Mai jos puteti asculta cateva fragmente din minunata Serenada Nr. 8 a lui Fux, intr-o exceptionala interpretare: Nikolaus Harnoncourt si Concentus Musicus Wien.

Marche, Allegro:

Menuet:

Bourrée:

Intrada:

_____

Paul Klee e la musica – bibliografie.

Andrew Kagan: Paul Klee: Art and Music (1983).

La musique dans la vie de Paul Klee.