Tag Archives: Istorie

Nicolas Klotz – La question humaine [2007]

…si spunea:

Language is a powerful means of propaganda. It’s the most public and the most secret at the same time. The effect of this propaganda isn’t produced by speeches, articles, and flyers. It seeps into the masses’ flesh and blood. Did you know we don’t have poor people anymore? Only people on modest incomes… words emptied of all meaning. It’s a break down of the language. A dead language. Neutral. Invaded by technical words. A language which gradually absorbs its humanity. Understand?

(Arie Neumann)

No.

_____________

Pentru cei interesati in dansul contemporan, happening & stuff, la un moment dat in film are loc o rave-party. Dupa ce i-a sfarsit, un tip improvizeaza, cu castile pe urechi, un dans haotic printre cei adormiti. Superb.

Milano. In principio erat verbum

Am prezentat acum ceva timp in urma Cantul vechi roman. Astazi o sa ne oprim, pe scurt, la un alt tip de muzica si anume la cea ce se intona in superbele basilici milaneze pe la inceputul secolului al V-lea.

Cunoscut sub numele de Cant ambrozian sau Cant milanez (denumit astfel mai tarziu, pentru a-l distinge de cel roman), acest stil / rit isi are originea in persoana lui Ambrozie al Milanului.

In anul 1058, Papa Stefan al IX-lea, in cursul unei vizite la Manastirea Montecassino, a interzis definitiv interpretarea cantului ambrozian:

Tunc etiam et Ambrosianum cantum in ecclesia ista cantari penitus interdixit

Nu doar ca l-a interzis, dar cei ce-l mai intonau dupa acest moment erau pasibili de pedepse nu tocmai placute.

Fraza de mai sus poate fi considerata actul de deces oficial al acestui rit. Caci, in fond, nu era vorba doar de un mod de a canta ci de un intreg ritual liturgic.

Milanezii au avut mari probleme in a-si pastra ritul. Papa Stefan este doar ultimul exemplu, cel care i-a dat lovitura de gratie. Insa inaintea lui, Carol cel Mare, Papii Adrian al II-lea, Nicolae al II-lea si Grigorie al VII-lea au incercat si ei sa-l desfinteze prin orice mijloace (bule, concilii, amenintari personale). Pana la urma au reusit, asa cum au reusit sa o faca si cu ritul vechi roman, peste cadavrele celor doua intinzandu-se falnic, unificator si centralizant, cantul si ritul gregorian.

Trista poveste a ultimilor sasi din Transilvania

Un articol tulburator despre povestea acestui neam pe minunatul blog Art-historia. Insa nu este singurul articol dedicat acestei civilizatii care a lasat, in Transilvania, niste urme cu care si astazi aceasta parte a tarii se mandreste si pe care le ocroteste responsabil – multe dintre sate sunt pline de tigani, multe din biserici sunt in paragina (bine ca se construiesc, in schimb, mii de biserici ortodoxe), iar ghidurile sunt departe de a introduce aceste localitati in circuitul turistic.

N.B. Fotografiile sunt facute de catre Radu Oltean si sunt preluate de pe blogul sau.

Biserica fortificata saseasca din Cloasterf

Cetatea si biserica sasesca din Saschi

Biserica saseasca din Drauseni

Si citez din acelasi blog:

Ungurii (inclusi sasii – nota Lanternativa) ne-au lasat un patrimoniu arhitectural de valoare inestimabila iar noi ne-am batut joc de el. Fiindca, vezi Doamne, erau unguresti. Comunistii le-au distrus, jefuit de toate obiectele de valoare, au pus pe foc biblioteci adunate in secole iar apoi le-au transformat in spitale de nebuni, sanatorii, CAP-uri. Intr-un fel a fost bine caci multe castele au mai supravietuit. S-au distrus in multe cazuri minunatele gradini, deseori, adevarate gradini botanice, ce le inconjurau.

Unii ar putea spune ca acest text este scos din context. Eu as zice ca ar cam fi timpul sa il introducem in context…

Si ai mei doi lei:

Constume populare sasesti din Transilvania

Departe

Dumnezeu nu (mai) poate fi unul singur. Cuvântul a murit strivit de cuvintele rostite de el însusi, din carnea lui nascându-se,  zilnic, milioane de zeitati care, la rândul lor, mor aproape instantaneu strivite de cuvintele pe care le rostesc, din trupurile lor nascându-se alti Zei, la fel de valorosi ca si primul, la fel de neputinciosi ca si prea ultimii.

Probabil ca viitorul va apartine celui care va sti cum sa Taca.

…insa timpul în care va sa se nasca Zeul Tacut este înca departe.