Tag Archives: imperiu

RT (XVII) – Ivan al IV-lea [480]

Incoronarea lui Ivan al IV a Rusiei

Ivan cel Groaznic: Tarul prin excelenta a Rusiei, primul care a folosit acest nume, cel care a realizat imperiul rus si a proclamat Moscova ca fiind A treia Roma.

Anul acesta se implinesc 480 de ani de la nasterea sa, iar Lanternativa s-a gandit sa va prezinte cu aceasta ocazie o alta fateta a monarhului, una mai putin cunoscuta: cea de compozitor.

Muzica religioasa rusa traditionala nu sufera termen de comparatie cu cea de dupa reforma lui Petru cel Mare. Din pacate, astazi se mai pot asculta piese interpretate in vechiul stil (znamenny) doar in cadrul concertelor si doar extrem de rar in cadrul serviciilor liturgice. Cu toate acestea, stilul vechi este inca in uz in cadrul comunitatilor vechilor calendaristi, recunoscuti pentru conservatorismul lor liturgic.

Personal apreciez cu mult mai mult vechiul cant liturgic rusesc decat cel nou. Cel vechi, monoton, ascetic, interpretat doar de voci barbatesti, in care compozitiile erau foarte lungi*, aduce cumva aminte de muzica bizantina, lipsindu-i insa isonul.

Ivan al IV-lea a compus o stihira** in onoarea Mitropolitului Petru al Moscovei (‡ 1326). Motivele pentru care l-a ales tocmai pe Petru ca si subiect pentru compozitia sa sunt mai multe, unul dintre ele fiind faptul ca, daca Ivan a realizat prima centralizare politica a Rusiei, Petru a pregatit cu mult inainte terenul pentru aceasta d.p.d.v. eclesiastic, mutand scaunul mitropolitan de la Vladimir la Moscova.

Mai jos puteti asculta o parte din stihira amintita:

§

______________________

* Stihira in cinstea lui Petru al Moskovei este lunga de peste o jumatate de ora.

** Stihirile sunt imne liturgice compuse in cinstea unui sfant sau a unei sarbatori, ele cantandu-se in alternanta cu versete scripturistice (stihuri), de unde si numele.

Regii taumaturgi (XIV) – Music for Philip II

Aparator darz al catolicismului, oponent ferm al protestantismului si stapanitorul unuia dintre cele mai mari Imperii din istorie, Philip al II-lea nu a reusit sa puna o stavila expansiunii protestante.

Se pare ca Philip avea niste gusturi excelente in materie de vesminte, el atragand atentia si invidia nu doar celor de-un rang cu dansul, ci si ambasadorilor vremii. Printre accesoriile cele mai importante ale timpului era si armura – care nu era folosita doar in razboi, ci si in cadrul intalnirilor oficiale, a turnirurilor, a intrarilor solemne in vreun oras etc.

The emperor had a particular fondness for decorated armor, and the greatest craftsmen in this field, in Italy, Germany, and Spain, flourished under his patronage. The rich treasure of arms and armor made for Charles and Philip was put in the Madrid Royal Armory, which was built by Philip in I565 to glorify the memory of his father. The size of the collection makes one wonder how one person, even a king or an emperor, could need so many suits of armor.

Mai jos puteti admira cateva piese ce au apartinut suveranului spaniol:

Si cateva piese apartinand lui Cristobal de Morales, compozitor renascentist spaniol. Respectiva interpretare a Requiem-ului sau de catre Gabrielli Consort este considerata a fi o adevarata capodopera.

Even by Paul McCreesh’ high standards, this recording is a marvel. The generous acoustics, the bass-heavy chorus, and the dark accompaniment of a Spanish dulcian (called Bajon) create the hair-rising sonority that is so symbolic of the profundity of death.

Asadar, sa inchinam un pahar Mortii, fata de care nici o armura nu ne poate apara.

Psalm 94:

Requiem aeternam:

Benedictus:

Mai multe info despre album, aici.

Regii taumaturgi (V) – Funeral Music for Maria Theresa

Astazi este o zi importanta pentru istoria Europei: Otto I este incoronat de catre Papa Ioan al XII, devenind primul Imparat al Sfantului Imperiu Roman de natiune germana.

In amintirea si cinstea acestui eveniment colosal – nasterea primului imperiu crestin occidental – am ales sa va prezint o creatie a Maestrului Marc-Antoine Charpentier compusa in cinstea unuia dintre ultimii carmuitori ai Imperiului sus mentionat: Imparateasa Maria Theresa.