Tag Archives: Grecia

ECMania: Eleni Karaindrou

…si spunea:

A few notes, a dance by the river,

A passing touch, a separation.

Hunted lives

And a century disappearing,

Covering poets’ dreams

With dust.

Asa cum puteti vedea mai jos, Eleni nu a publicat foarte multe albume la ECM. Dintre ele, marea majoritate reprezinta coloane sonore la superbele filme ale lui Theo Angelopoulos, intre solisti aflandu-se si cel putin doi romani: Maria Bildea (harfa) si Sergiu Nastasa (vioara). Daca ar fi sa-mi restrang, dureros, preferintele la doar doua compozitii ale minunatei femei, as alege Ulysse’s gaze si Trojan Women.

…si din nou rostea:

There is something beyond research and analysis, beyond the accumulation of knowledge and information, something beyond the understanding of a poetic text. And this element cannot be explained, it can only be illuminated.

_________________

Music for films [ECM 1429]: Part. I + Part. II + Part. III

The suspended step of the stork [ECM 1456]: Part. I + Part. II

Ulysse’s gaze [ECM New Series 1570]: Part. I + Part. II + Part. III

Eternity and a day [ECM New Series 1692]: Part. I + Part. II

Trojan Women [ECM New Series 1810]: Part. I + Part. II + Part. III

The weeping meadow [ECM New Series 1885]: Part. I + Part. II

Elegy of the uprooting [ECM New Series 1952/53]: Part. I + Part. II + Part. III + Part. IV

Dust of time [ECM New Series 2070]: Part. I + Part. II

Iannis Xenakis: tragedii mute

Xenakis – Sketch for Voyage absolu des Unari vers Andromede (1989)

Am sa va prezint un material mai rar: un interviu pe care Michael Zaplitny i l-a luat compozitorului grec in anul 1975, el fiind publicat in acelasi an in revista Perspectives of New Music 14:1 (1975): 86-103 [vezi link]. Punctul principal al acestui scurt, dar foarte dens, interviu este cartea lui Xenakis Formalized Music: Thought and Mathematics in Composition, aparuta in anul 2001 (ed. a 2-a) la Pendragon Press (prima editie a aparut in 1972).

Muzica lui Iannis pare sa readuca in contemporaneitate tragedia greaca.

Michael Zaplitny – An Afternoon with Xenakis.

Tezaur folcloric (VII) – Uitatii Pindului

Bati cuclu shi puili tutsi

Aromânii duceau o viata simpla si curata. În aceasta privinta ei semanau mai mult cu turcii, care aveau aceleasi moravuri severe in familie, decât cu grecii, care erau vestiti pentru moravurile lor usuratice. Jandarmii turci se purtau cu mare respect fata de femeile si fetele aromâne, desi acestea umblau cu fata descoperita, nu acoperita cu ferigeaua neagra, cum se purtau cadânele lor, pentru a-i feri pe barbati de ispita diavolului. Unele femei batrâne, mai ales fârseroate, caci în sat erau si vreo cinci – sase familii de fârseroti, purtau tatuate pe frunte, între sprâncene, o cruce albastra – obicei mostenit de cine stie când – ca semn distinctiv ca sunt crestine. La vederea lor, turcii se aplecau pâna la pamânt si le lasau sa treaca netulburate. Cu tot haremul lor, turcii aveau mare respect pentru familie, insuflat de religia lor.

Canticu al Vasilj

Vaduvele si vaduvii cu mai multi copii, unii dintre ei mai mari – mai ales dacã era si vreo fata care sa faca fata gospodariei – nici nu se mai casatoreau. Socoteau ca asa a vrut Dumnezeu si se resemnau, acceptând cu seninatate soarta. Moravuri severe, mostenite din negura vremii, din tata în fiu.

Dzeana iu-ts vineai

Cântecul era tot aur revarsat din soare si gâlgâia de viata… Se numea „Aruslu mai” (Maiul balai). Avea o melodie taraganata de doina îmbinata cu accente grave de mars razboinic si de hora haiduceasca specifica melosului aromân:

Sa iasa-armânii sus în munti,

Flori mândre de pe plai!

Cu clopotele lor ca argintul,

Voi armatoli neînfricati!

Fluerlu shuira

Episcopul grec din Castoria, Fotios, era croit dupã acelasi calapod ca si Emilianos din eparhia Grebena. Era tânar, siret si fanatic panelenist: ideal pe care îl confunda cu însusi destinul bisericii ortodoxe grecesti. El ducea o lupta acerba împotriva bulgarilor exarhisti, straduindu-se a-i convinge sa se lepede de biserica lor nationala si sa se supuna Patriarhiei grecesti din Constantinopol, cu alte cuvinte sa renunte la limba si la constiinta lor bulgara si sa se grecizeze în masa, caci numai asa ar fi placuti lui Dumnezeu… Într-o vizita canonica facuta în satul bulgar Zagoriceni, episcopul Fotios a convocat la casa parohiala pe toti fruntasii bulgari si le-a cerut sa renunte la exarhat si sa recunoasca autoritatea Patriarhiei din Constantinopol. Fruntasii bulgari au raspuns ca ei nu înteleg greceste si vor sa auda slujba religioasa în limba lor nationalã…. Sunteti niste eretici blestemati si pentru asta va va pedepsi Dumnezeu… rosti el amenintator. N-au trecut nici doua saptamâni de la marele sau insucces, si episcopul câinos a trimis în Zagoriceni o bandã de antarti, care a pustiit satul, trecând prin foc si sabie toata suflarea vie: barbati, femei, batrâni, batrâne si copii. Numarul victimelor, publicat ca o mare isprava în ziarul comitetului revolutionar grec, „Makedonicos Agon”, a fost de 80. Acelasi jurnal califica acest oribil masacru comis de antarti drept o mare isprava patriotica.

Voi fitsiori armanji

Pe pieptul lui Agras au agatat o hârtie scrisa în graiul aromân si în limba turca cu urmãtorul text: „Asa vor pati toti grecii care ucid aromâni, le ard satele si le omoara vitele. Semnat: Gheorghe Mucitani si Mihali Handuri.

Fratilor, avem un nou camarad de lupta: Cola Nicea. Este din Veria. A facut mai multe clase la Scoala Comerciala Româna din Salonic si de-acum înainte va lupta alaturi de noi pentru dezrobirea Macedoniei si împotriva bandelor de antarti greci, care ne ataca miseleste, omoara frati de-ai nostri nevinovati si, în întelegere cu turcii, prada si dau foc satelor noastre si satelor bulgaresti. Primiti-l cu toata dragostea si cu toata încrederea, ca pe un frate.

Cete de luptatori si capitani aromani:

Ceata lui Mihail Handuri (1906)

Ceata Voievodului Nicea

Voievodul Gheorghe Mucitani