Tag Archives: Franta

Missa L’homme armé

L’homme armé este este titlul unui cantec laic din perioada Renasterii. Extrem de popular in acele timpuri, melodia i-a fost folosita de multi compozitori ai vremii ca si model in construirea cantus firmus-ului pentru Messa.

Cine este acest insa homme armé? Unii il identifica cu Arhanghelul Mihail. Altii, avand in verede ca primele mentiuni ale cantecului coincid surprinzator de mult cu teribila cadere a Constantinopolului (1453), considera homme armé a fi un cruciat ce porneste la lupta impotriva turcilor. Unii autori au observat ca numarul de time signatures din versiunea originala a melodiei este 31 – corespunzator cu numarul de cavaleri a Ordinului lanii de aur (inclus Marele Maestru), ceremoniile acestui ordin incluzand intotdeauna prezenta, cu puternice semnificatii simbolice, unui cavaler in armura.

Mai jos puteti asculta cateva Kyrie din aceasta Messa.

Johannes Tinctoris (c. 1435 – 1511)

Kyrie

Guillaume Dufay (1397? – 1474)

Kyrie

Mathurin Forestier (c. 1500)

Kyrie

Antoine Busnois (1430 – 1492)

Kirie

Francisco Guerrero (1528 – 1599)

Kirie

Pour John Lobb

Citeam intr-un articol:

Whereas the term mechanic (or industrial, or practical) arts calls to mind men with soiled hands tinkering at workbenches, technology conjures clean, well-educated, white male technicians in control booths watching dials, instrument panels, or computer monitors. […] This dispassionate word technology, with its synthetic patina, its lack of a physical or sensory referent, its aura of sanitized, bloodless, disembodied  cerebration and precision,  has eased the induction of what had been the mechanic arts – now practiced by engineers – into the precincts of the finer arts and higher learning.*

Dap, cine vrea sa aiba de-a face cu un obiect atins de o fiinta mizera, mustind de transpiratie, cu lenjeria intima plina de tot felul de scurgeri, cu ceara in urechi si muci in nas, cu un vocabular ce huleste Creatorul chiar si cand sopteste rugaciuni?!

Aceasta este, in general, imaginea fiintei umane in teologia reformata**. Astfel, nu e de mirare ca in tarile cu background puritan – U.S.A., Elvetia – tehnologia si arta mecanismului pur care se misca fara interventie umana (vezi orologeria) au avut si au un astfel de avant. Poate ca, pe termen lung, acesta sa fie si motivul pentru care productia de bunuri de consum s-a mutat si se muta overseas, cei din “tarile civilizate” producand din ce in ce mai mult doar servicii. From their clean offices.

________

* Leo Marx – Technology: The Emergence of a Hazardous Concept, Technology and Culture, Volume 51, Number 3, July 2010.

** Imagine pe care, recunosc, o impartasesc in mare masura.

Les demoiselles de Saint-Cyr (II)

Pensionul de domnisoare de la Saint-Cyr, numit Maison royale de Saint-Louis, a mai fost mentionat pe Lanternativa.

Fondatoarea scolii de la Saint-Cyr, Marchiza de Maintenon

Françoise d’Aubigné, marchiza de Maintenon, a fondat scoala de la Saint-Cyr – dedicata fetelor din familii nobile scapatate.

Fiecare clasa oferea cursuri corespunzatoare varstei:

1. Citire & scriere, aritmetica, catehism, introducere in Istoria religioasa, limba latina

2. La subiectele de mai sus se adaugau istoria si geografia

3. Desen, canto, dans, muzica

4. Heraldica, istoria Bisericii Catolice, morala

Avand in vedere ca scoala fusese fondata de o amanta a Regelui (care, “in secret”, era poligam), nu trebuie sa exageram crezand ca inainte de Rev. Franceza lumea era de o moralitate exemplara. Dimpotriva. Capii Revolutiei erau mult mai stricti si mai puritani – mergand pana la extrema, vezi Robespierre – decat majoritatea celor din Ancient Regime. Nu degeaba scoala a provocat nu putine scandaluri printre super-catolicii vremii – in special Jansenistii – care au cerut transformarea ei in manastire, schimbarea profesoarelor cu maici si reducerea materiilor de studiu la religie + aritmetica (interesanta combinatie, isn’t it?). Proiectul a devenit realitate, iar profesoarele s-au vazut puse in fata unei alegeri dificile: ori devin maici, ori parasesc scoala. Imediat dupa, printre eleve au inceput sa apara vizionare / mistice / eretice, numarul de exmatriculari crescand alarmant.