Tag Archives: Film documentar

Raquel Castro – Soundwalkers [2008]

E Duminica, asa ca haideti sa dam niste definitii.

Soundwalk: A key aspect of soundscape studies is the sensitisation of citizens to their acoustic surroundings and the educational imperative of assisting in the development of the individual’s listening skills. Soundwalks are an aspect of this, comprising periods of time when one listens with greater attention than usual to one’s sonic environment (i.e. soundscape).  Soundwalkers may even let their ears determine the route of the walk. A soundwalker may at the same time be recording material for further use in soundscape composition.

Gerald Hauzenberger – Einst süße Heimat [2007]

Un documentar despre landlerii transilvani (Siebenbürger Landler), sositi pe aceste meleaguri in secolul in XVIII din cauza deportarilor incepute sub Imparatul Carol al VI-lea si continuate sub Imparateasa Maria Tereza.

Au ajuns in Transilvania unde linistea atat de dorita a fost scurta. Comunitatea supravietuia in cerc inchis – nu aveau voie sa-si vanda pamanturile la romani, ci doar intre ei sau la un sas. Nu aveau voie sa se casatoreasca cu romani, ci doar in cadrul comunitatii sau cu sasi. Evident, acest lucru nu s-a putut respecta la infinit. Unii dintre ei, dupa cel de-al doilea razboi mondial, au mai fost deportati o data – in Rusia.

Johann Schuff este un fel de filosof / nebun al satului datorita ideilor sale extrem de incorecte politic: nu crede in camere de gazare ale lui Hitler, este ateu militant, ecologist, nihilist, materialist, hitlerist si ii considera pe tigani si romani ca fiind involuati social. De aceea filmul a provocat nu putine discutii cand a fost prezentat la TIFF.