Tag Archives: Ev Mediu

Abelard – 870

O personalitate exceptionala a Evului Mediu. Un intelect stralucitor, un mod de a fi imposibil, un ego iesit din toate comunele, Petru Abelard va implini, in 2012, 870 de ani de la moarte. O varsta frumoasa, chiar sexy (asteptam 890 de ani). Cu ocazia acestei neocazii, Lanternativa se grabeste sa-l celebreze intr-o ipostaza foarte romantica, una careia nici o femela (umana sau nu) nu-i poate rezista. Ever! Aceea de compozitor.

Continue reading Abelard – 870

Blanka

Citeam undeva o chestiune interesanta:

“In sec. XVI interesul pentru numar, parte integrata a viziunii despre om si lume, anima din ce in ce mai mult viziunea matematica. Impactul trecerii de la forma la numar e considerabil: el pune viziunea generala a lumii sub unghiul unei rationalitati universale (principiu al ratiunii suficiente) pe care omul este capabil sa o puna in lucrare; dintr-un punct de vedere antropologic, aceasta implica un recul progresiv al sensibilitatii si simbolului in favoarea abstractului si rationalului, in timp ce, pe de alta parte, continua procesul de estompare a oricarei metafizici inceput la sfarsitul Evului Mediu.”

Site

Regii taumaturgi (IX) – Music at the Court of Burgundy

In Bourgogne, la curtea Marelui Duce Filip cel Bun de Bourgogne, are loc Le Banquet du voeu.

Suntem in anul 1454 si, abia cu un an inainte, Orasul, singura asezare omeneasca ce merita acest nume, ce reprezenta Urbea prin excelenta, Constantinopolul, orasul lui Constantin si al Intelepciunii Divine, cazuse sub turci. Acest lucru a produs o extraordinara impresie in Evropa vestica si mai ales la curtea lui Filip cel Bun. Cu doar cativa ani in urma, Imparatul Ioan al VIII-lea Paleologul a facut un tur in Apus pentru a cere ajutor impotriva turcilor, care devenisera extrem de amenintatori. Fara aproape nici un rezultat. Dupa Marea Cadere – de la care anul trecut am “sarbatorit” 555 de ani – Occidentalii au realizat, in sfarsit, pericolul care ii pastea.

In luna noiembrie a anului 1453, Papa Nicolae al V-lea a trimis un sol la sus amintitul Filip cel Bun pentru a-l insarcina cu organizarea unei noi Cruciade. Ce s-a intamplat la banchetul organizat cu aceasta ocazie, puteti citi mai jos:

Adieu ma tres belle maistresse:

Preambulum super re:

Mai multe info despre acest disc, aici.