Tag Archives: Estetica

Romania in film

Danièle Huillet & Jean-Marie Straub – Klassenverhältnisse (1984):

Numele Schubal vine, evident, din nuvela lui Kafka dupa care a fost facut filmul, iar Patrick Bridgwater ne dezvaluie in una din cartile sale* secretul acestui nume (apropo, cat de kafkian a fost Kafka?):

Daca mai sus am incercat, ajutati de Bridgwater, sa dezlegam secretul din spatele lui Schubal, a doua referinta este legata mai mult de…estetica si provine din seria I a serialului Frasier:

_____________

* Patrick Bridgwater – Kafka’s novels (2003), p. 40.

Jaume Balaguero – Alicia [2004]

Suprarealism, erotism, decadenta, initiere, menstruatie, sadism, masochism, mistica. Unii se bucura cand posibilul devine posibil. Cand pragul este trecut. Sau, mai bine spus, cand pragul devine pasibil*. Putini insa realizeaza ca in acel moment nu devine posibil doar un singur posibil, ci totul devine posibil. Si atunci, tragedia / fericirea fiecarei vieti tine doar de un singur lucru: care posibil din infinitatea de alegeri  devine o realitate doar pentru tine. Brutala sau / si eterica, ambele situatii ard, fiecare in modul lor.

______

* Asa cum stiti, diacriticele nu fac casa buna cu acest blog. Asadar, recomand citirea respectivului cuvant (si) sub forma p??ibil.