Tag Archives: Cavaler

Missa L’homme armé

L’homme armé este este titlul unui cantec laic din perioada Renasterii. Extrem de popular in acele timpuri, melodia i-a fost folosita de multi compozitori ai vremii ca si model in construirea cantus firmus-ului pentru Messa.

Cine este acest insa homme armé? Unii il identifica cu Arhanghelul Mihail. Altii, avand in verede ca primele mentiuni ale cantecului coincid surprinzator de mult cu teribila cadere a Constantinopolului (1453), considera homme armé a fi un cruciat ce porneste la lupta impotriva turcilor. Unii autori au observat ca numarul de time signatures din versiunea originala a melodiei este 31 – corespunzator cu numarul de cavaleri a Ordinului lanii de aur (inclus Marele Maestru), ceremoniile acestui ordin incluzand intotdeauna prezenta, cu puternice semnificatii simbolice, unui cavaler in armura.

Mai jos puteti asculta cateva Kyrie din aceasta Messa.

Johannes Tinctoris (c. 1435 – 1511)

Kyrie

Guillaume Dufay (1397? – 1474)

Kyrie

Mathurin Forestier (c. 1500)

Kyrie

Antoine Busnois (1430 – 1492)

Kirie

Francisco Guerrero (1528 – 1599)

Kirie

Toate se terminasera

Razboinicul ramase pe campul de lupta. Singur. Lupta se terminase, toate luptele se terminasera. Singurul razboi posibil ramanea cu el insusi. Prin ochii inchisi vazu cum campul insangerat de sub picioarele lui, din pumnii lui, din narile si urechile lui, oasele rupte, prinse intre ochii de fier a armurii, sabiile ruginite si arcurile frante, au intrat in el ca un abur membranos, ca o piele puternic intinsa pe o toba. S-a nascut astfel un om nou, un monah-razboinic, unul ce purta in trupu-i intreaga lupta a umanitatii. Sfasiat intre doua divinitati, sovairea sa devenea soarta de fiecare secunda a Universului.