Tag Archives: Benedictini

Dom Thierry Ruinart

Povesteam acum ceva luni cu un amic despre congregatia benedictina maurista si mai-mult-decat-eruditele lor editii de texte patristice. Poate ca pentru unii dintre cititorii acestui blog numele lui Jean Mabillon suna cunoscut. Poate. Mai putin cunoscut, probabil, este un alt benedictin, contemporan cu Mabillon: Thierry Ruinart. Cei doi nu numai ca au fost prieteni, dar Ruinart a fost discipolul si biograful lui Mabillon. Insa nu despre Ruinart patrologul mi-am propus sa bat campii aici, ci despre Ruinart oenologul. Alaturi de un alt benedictin faimos, Dom Pérignon, Ruinart a fondat, prin nepotul sau Nicolas Ruinart, prima casa de vinuri dedicata exclusiv productiei de champagne. Suntem in 1729.

Site

Nový Dvùr

Ii multumesc lui Cherry (dap, poate cea mai citata sursa de pe blogul asta) pentru recomandarea unui blog fascinant: Minimalissimo.

Pe M am aflat despre un arhitect contemporan despre care nu stiam… Nu stiaaaaaaaaam! Da’ stiu acum: John Pawson.

Unul din proiectele lui Pawson a fost si constructia noii manastiri cisterciene de la Nový Dvùr, Cehia.

Am sa va spun o poveste. O prietena de-a mea a petrecut vreo 8 ani de zile in Basel, unde si-a facut docul in teologie. Acolo a deveni membra a unei comunitati de stofa radicala. Zwingli a fost un tip extremist, asa… Dar pe langa tipii aia, a fost un mielusel. In biserica lor nu se afla nimic, nici un fel de simbol religios. Nici macar cruce. Reducand crestinismul la esenta  sa absoluta, aniconica, reformatorii radicali germani si elvetieni si-au dat seama ca acest lucru este singurul care il poate ajuta sa se maturizeze. Idolatria (personal, nu am nimic impotriva icoanelor ca obiecte de arta / design), cred, este principalul motiv pentru care aceasta religie continua sa fie supusa unor ironii de genul “mos cu barba” si “tipul cu sulita”.

Cred ca atat Pawson, cat si monahii cistercieni de la Nový Dvùr, si-au dat seama ca a fi crestin inseamna a plonja, nebun, dincolo de vazut. Cred, nu’s sigur.

Un alt exemplu de minimalism monastic.

Barocul la feminin

Mai multe date biografice referitoare la compozitoarele prezentate aici (preluate in majoritate din New Grove Dictionary of Music) pot fi descarcate urmand link-urile aferente.

Barbara Strozzi (1619 – 1677)

Serenata con violini (“Hor che Apollo è a Teti in seno”), Op 8

Isabella Leonarda (1620 – 1704)

Sonatas a 1-4 (12), Op 16 Allegro e presto

Antonia Padoani Bembo (1640 – ca. 1720)

Lamento della Vergine, cantata for soprano & continuo (from Produzioni Armoniche MS Paris 1697-1701)

?

Rosa Giacinta Badalla (ca. 1660 – ca. 1710) [monahie benedictina]

Non plagente, for soprano & continuo (from Mottetti a voce sola, Venezia 1684)

?

Bianca Maria Meda (ca. 1665 – ca. 1700 ) [monahie benedictina]

Cari Musici, motetto for soprano, 2 violins & continuo (Motteti a uno, due, tre, quattro voci, Bologna 1691)

Elisabeth-Claude Jacquet de la Guerre (1665  – 1729)

Sonata for violin & continuo No. 2 in D major

Italian & French Baroque women composers

Baroque for the Mass: Ursuline Composers of the 17th Century

Hans van der Laan

Minimalismul este deja o evidenta in arhitectura si designul contemporan. Putini insa stiu ca printre monstrii sacri ai acestui curent se “ascunde” o figura de exceptie, o persoana asupra careia reflectoarele s-au oprit arareori, un om pentru care vocatia de arhitect s-a imbinat perfect cu o alta: cea ce monah benedictin. Este vorba despre Hans van der Laan.

Am vizitat acum cativa ani una din manastirile construite de dansul, in Olanda. Extrem de austera, respectiva manastire avea ceva ce depasea structura “simpla” a liniei si a punctului: holul nu indeajuns de lung, dar suficient de scurt…

Icoanele sau / si statuile – inclusa Crucea – sunt ca si inexistente.

P.S. Schitele din acest post reprezinta vesminte benedictine desenate de Maestrul olandez special pentru Abatia din Vaals.

_________________________

Architectonic space: fifteen lessons on the disposition of the human habitat. Cartea, fundamentala pentru intelegerea gandirii si sistemului arhitectonic laanian, poate fi rasfoita aici.

Un articol foarte bun despre van der Laan puteti citi aici.

Un blog dedicat operei lui Laan, aici.

Situl oficial al Sint Benedictusberg Abbey. Alte imagini:

#

#

#

#

Dom van der Laan’s Architectonic Space as a contemporary interpretation of connaissance poetique within sacred architecture.