Tag Archives: Astronomie

Copernic si mormantul (ne)gasit

Citeam azi:

Copernicus a lasat sa i se scrie pe mormânt aceste cuvinte pline de umilinta: “Eu nu cer harul ce l-a primit Sf. Pavel, nici favoarea de care s-a bucurat Sf. Petru, ci implor numai pe aceea care a fost acordata talharului din dreapta”.

Citat de la IPS Ioan Ploscaru.

“Wow!”, mi-am spus. “Asa a lasat? Tipul asta chiar a fost awesome.” Dupa ce m-am dezmeticit din imposibila aiureala metafizica, am spus: dap, a lasat. Dar unde a lasat? Unde?! IPS-ul nu ofera nici o trimitere. Jale. Sa cautam… Caut. Nimic. Sa mai cautam! Ca vorba aia, citeaza IPS-ul, sursa de necontrazis, infailibila. Pai!

Nu disperam! In aceeasi carte, cateva pagini mai tarziuuuuuu:

Deci: Non parem Pauli gratiam requiro, Veniam Petri neque Posco, sed quam In crucis ligno dederas latroni, Sedulus oro.

Pe forumul matematicienilor, aflam si mai muuuuulte amanunte:

se pare ca versurile apartin lui Papa Pius al II-lea si au fost gasite printre hartiile lui Copernic. Au fost (versurile) mentionate / publicate de Ernst Zinner in Entstehung und Ausbreitung der Copernicanischen Lehre (Erlangen, 1943), p. 245.

Si uite asa am gasit unde a lasat preotul (?) catolic respectiva inscriptie. Ulalaaaaaaaaa!

Problema e ca nicaieri nu am gasit ca respectiva poezioara ar fi fost destinata de Copernic sa-i fie pusa pe mormant. Teribil!

Inade

In cartile vechi se spune ca numele Demonilor, a Zeilor sau unele de-nerostit-taine trebuie sa fie scrise pe apa. Inde face parte din insiruirea de mai sus. Este numele pe care nu il poti niciodata citi. Pentru ca este scris pe partea intunecata a Soarelui.

There is a world that shadows our world, a world of mysterious design and unspoken secrets, of space that breathes and infinite echoes that never cease to cry. Mirrors that refract images into dark pools of cosmic nothingness. Inade explore these worlds… The mythology that Inade has created touches that place beyond forever, yet now, through the insistence of that which lurks in the margins, a metamorphosis has transpired, in which the cosmos of self has awakened. If one believes that God is everywhere, so is the Darkness that came before Him. A Darkness thriving with anonymous ideals (the possibilities are endless … ) and devious intentions, resplendent with mystical creatures that shamble through antediluvian kingdoms constructed from polished metal, luxurious crystals, and unlimited dreams … though one would need new eyes to see them, and new ears to hear them. It’s up to the individual listener to listen intently, behind shuttered eyelids … to see and experience the true labyrinthine hierarchy of black splendor that awaits.

Abandoned Inferno:

Altar to the Unknown:

Canon of Proportion:

Site

MySpace

Clifford Stoll

Pentru cei ce nu stiu, dar sunt totusi pasionati de sonoritati artificial-industriale, Stoll a fost unul dintre primii studenti ai lui Robert Moog (unul dintre pionierii muzicii electronice si inventatorul sintetizatorului Moog), de la nasterea caruia in acest an se implinesc 75 de ani.

Mai jos puteti urmari un fascinant clip in care Stoll vorbeste despre tot si despre toate – inclus Moog si experimentele sale (de pe la minutul 7), sticlele Klein si provocarea viitorului. Puteti vedea cum se foloseste rigla de calcul (in caz ca ati chiulit de la orele de trigonometrie) si cum puteti calcula vitezaaa luminii, pornind de la cea a sunetului.