Tag Archives: Ardeal

Sapte scaune

Transilvania in vremuri de mult apuse.

Hauptstuhl Hermannstadt

Stuhl Schäßburg

Stuhl Mühlbach

Grossschenker Stuhl

Leschkircher Stuhl

Stuhl Reps / Kosd

Brooser Stuhl

Reußmarkter Stuhl

Mediascher Stuhl

Schelker Stuhl

Kronstädter Distrikt

Bistritzer sächsischer Distrikt

Gerald Hauzenberger – Einst süße Heimat [2007]

Un documentar despre landlerii transilvani (Siebenbürger Landler), sositi pe aceste meleaguri in secolul in XVIII din cauza deportarilor incepute sub Imparatul Carol al VI-lea si continuate sub Imparateasa Maria Tereza.

Au ajuns in Transilvania unde linistea atat de dorita a fost scurta. Comunitatea supravietuia in cerc inchis – nu aveau voie sa-si vanda pamanturile la romani, ci doar intre ei sau la un sas. Nu aveau voie sa se casatoreasca cu romani, ci doar in cadrul comunitatii sau cu sasi. Evident, acest lucru nu s-a putut respecta la infinit. Unii dintre ei, dupa cel de-al doilea razboi mondial, au mai fost deportati o data – in Rusia.

Johann Schuff este un fel de filosof / nebun al satului datorita ideilor sale extrem de incorecte politic: nu crede in camere de gazare ale lui Hitler, este ateu militant, ecologist, nihilist, materialist, hitlerist si ii considera pe tigani si romani ca fiind involuati social. De aceea filmul a provocat nu putine discutii cand a fost prezentat la TIFF.