Tag Archives: Anticariat

Desfraul estetic al mortii (XXI) – Regele Juan I

Daca ar fi existat Anglo-American Cyclopedia, sunt sigur ca alaturi de articolul despre Uqbar ar fi fost cel despre John Gawsworth / Orpheus Scrannel / King Juan I / Terence Ian Fytton Armstrong.

Regele Juan I abia daca este mentionat in cele mai voluminoase si exhaustive dictionare si enciclopedii de literatura. Multe din textele sale au fost publicate in locuri extravagante si improbabile pentru un autor londonez cum sunt Tunis, Cairo, Setif, Calcuta si Vasto. Opera lui poetica, reunita intre 1943 si 1945 in sase volume, prezinta particularitatea ca volumul al patrulea, se pare, nu s-a publicat niciodata desi avea pana si titlu (Farewell to Youth). Sau poate ca acest volum s-a publicat in atat de putine exemplare incat nici macar cei mai feroce colectionari nu au reusit sa il identifice in propriile colectii.

A fost incoronat, in 1947, ca rege al regatului Redonda, o minuscula insula antiliana, fara locuitori. Drept urmare, Gawsworth si-a semnat cateva scrieri drept Juan I, King of Redona (rege in exil, se presupune), si a acordat titluri de duce sau i-a numit amirali pe mai multi scriitori pe care ii admira sau cu care era prieten: Dylan Thomas, Henry Miller, Lawrence Durrell (duce de Cervantes Pequeña).

Tipu’ si-a petrecut ultimii ani in Italia, de unde s-a intors la Londra pentru a trai din cersit, dormind pe banci sau prin parcuri. Regele Juan I a murit uitat de toti, sarac lipit, intr-un spital.

Si Javier Marías isi incheie foarte crud descrierea, taind in carne vie. Carne vie de rege-fara-regat, de scriitor indecis, de martir alcoolic, puhav:

Unde se vor fi afland astazi cartile lui, pe care stia sa le deosebeasca de la prima vedere in mijlocul labirinturilor de rafturi haotice si prafuite ale atator anticari din Oxford si Londra? S-au intors probabil in lumea aceea unde se intorc toate sau cele mai multe, in lumea rabdatoare si tacuta a cartilor de anticariat, de unde pleaca numai vremelnic.

[in Romanul Oxfordului, p. 82-89]

[Carnetele Regelui]