Tag Archives: Anna de Noailles

Myriam Marbe

Myriam Marbe s-a nascut in 1931 la Bucuresti. A primit primele lectii de pian de la mama sa, urmand apoi cursurile Conservatorului Ciprian Porumbescu unde, ulterior, a devenit profesoara de compozitie si contrapunct (1954 – 1988). Dupa ce a refuzat sa intre in randurile rosii ale P.C., cortina uitarii si a marginalizarii s-a abatut cu putere asupra sa.

Cu extrema greutate a obtinut un permis de calatorie “in afara”, ea participand, intre 1968-1972, la celebrele cursuri de la Darmstadter Ferienkurse unde a facut cunostinta cu nume sonore din peisajul avangardei muzicale europene. Compozitiile sale cunosc acum perioada de maturizare completa, ele fiind un mix intre muzica traditionala romaneasca, structuri clasice si neoclasice, multe din piese fiind foarte apropiate de stilul Maestrului Toru Takemitsu. In plus, Marbe a intrat si in zone mult mai “obscure” a muzicii de avangarda, ea experimentand si in campul muzicii aleatorii sau in cea construita pe structuri de numere prime.

Imediat dupa “caderea” comunismului, ea a compus Fra Angelico – Chagall – Voronet: Requiem pentru mezzo-soprana, cor si orchestra de camera. Poate ca acest Requiem este compus, simbolic, pentru ea insasi (a murit in 1977).

Piesa: Serenata. Eine kleine Sonnenmusik.

Album: Myriam Marbe: Serenata / Concerto for Harpsichord and 8 Instrumentalists / Time Found Again.

Label: Casa de discuri Electrecord [ST-ECE 02105]

An: 1977

Seria: Romanian Contemporary Music [RCM]