Edvard Munch fotograful

Sceptic, artistul obisnuia sa spuna:

Aparatul de fotografiat nu poate, sub nici o forma, sa concureze cu pensonul si paleta de culori atata timp cat acesta nu poate fi folosit in rai sau iad.

Multe din lucrarile fotografice ale Maestrului norvegian sunt autoportrete. Scria:

Atunci cand voi imbatrani si nu voi avea altceva mai bun de facut decat sa-mi scriu memoriile, toate autoportretele mele vor iesi la lumina.

Rosa Meissner at the Hotel Rohne in Warnemünde, Germany (1907):

View in profile with hat (1930):

Unidentified room on the Continent (ca. 1906):

Painting on the beach, Warnemünde (1907):

Edvard Munch at Dr. Jacobson’s clinic in Copenhagen (1908-09):

One thought on “Edvard Munch fotograful

  1. eu il stiu pe munch doar ca pictor . dincolo de remarcabilul si ultra-cunoscutul sau bild “der schrei” din 1893 am fost intotdeauna fascinata de “karl-johann-straße an einem frühlingsabend” din 1899 . stiu cat de trist a putut sa fie omul munch ca i-am citit biografia . daca nu il cunosteam si intram neinitiata nu reuseam intr-o asemenea masura sa realizez ca pictorul si fotograful munch a fost pregnat patologic de temeri . de frica .

    faptul ca tema sa predominanta este sexualitatea feminina poate se explica si din finalul dramatic al relatiei sale cu pictorita tulla larssen care a sfarsit in 1902 impuscat fiind la mina stanga .

    dar inceputul revine bild-ului unei fete in “pubertät” si explica multe despre felul sau inchistat , tracasat , obsedant si predominat de nesiguranta .

    oricum, se pare ca si-a prelucrat din punct de vedere psihologic situatiile-limita in sujetele sale iar din culoristica sa complementar contrastuala a simbolizat defapt stadiu – traumatizant.

Comments are closed.