Dauphin > Delfin > Balena

In apele nemarginite ale Oceanului traieste o balena pe nume Alice. Alice este o balena singuratica. Din 1989, de cand a fost pusa sub observatie de catre cercetatori, nu a fost vazuta niciodata in compania unei alte balene. Sau in vreun grup de balene. Intotdeauna singura.

Motivul? Asa cum stim, balenele comunica intre ele emitand sunete cuprinse intre 12 si 25Hz. Asa comunica ele. Asa se aud si se identifica una pe alta. Alice insa canta pe o frecventa de 51.75Hz. Rezultatul? Nici o alta balena nu o poate auzi. Orice incercare a ei de a comunica, oricat de disperata, ramane neauzita, neinteleasa. Cantecul sau ramane strain.

La Alice m-am gandit ascultand acest album. Charpentier, perioada baroca… Versuri luate din carti considerate sacre, in limbi astazi de negrait, litanii aduse unor personaje numite “sfinti”, prosternari in fata unor bucati de aluat numite “ostie”. Pentru cei mai multi dintre noi, asemenea lucruri sunt straine intelegerii. Ele au un mesaj, dar se pierde in gol. Neauzit. Neinteles. Aflat intr-o situatie mai tragica decat a lui Alice, eu aud cantecul ei. Si imi place, neintelegend ca el este, de fapt, o tanguire a disperarii.

Precatio pro filio Regis (H.166):

Gratiarum actiones pro restitua delphini salute (H.326):